7 DEC. 2016

Veel volwassenen met diabetes type 1 verdragen geen gluten, maar weten dat niet. Specialist in opleiding Sjoerd Bakker van het VUmc pleit dan ook voor een vijfjaarlijkse screening op glutenintolerantie (coeliakie). 

In Nederland hebben ruim 100.000 mensen diabetes type 1. Uit eerdere studies weten we dat 5-6% van hen ook coeliakie heeft, overgevoeligheid voor gluten uit tarwe. Bij coeliakie leidt het eten van gluten tot hevige buikpijn en krampen. Het verband tussen diabetes type 1 en coeliakie is aangetoond. Van de mensen zonder diabetes heeft 1% coeliakie. 

Langdurige klachten

In Nederland weten duizenden mensen met diabetes type 1 niet dat ze ook coeliakie hebben, zag onderzoeker Sjoerd Bakker van het VUmc in Amsterdam. Een derde van de mensen die op volwassen leeftijd diabetes type 1 kregen, had al meer dan 5 jaar klachten van coeliakie voordat dat ontdekt werd.

Vijfjaarlijkse screening

Volwassenen met diabetes type 1 worden niet standaard gecontroleerd op coeliakie, kinderen wel. Terwijl veel mensen coeliakie krijgen rond het 10e en 45e levensjaar.

Bakker adviseert om ook volwassenen elke vijf jaar te screenen op coeliakie. Zeker omdat de onderzochte patiënten al langdurig klachten hadden. ‘Een eerdere diagnose van coeliakie zou deze patiënten enorm kunnen helpen’, zegt Bakker. Overigens had coeliakie opvallend genoeg geen effect op de glucoseregulatie.

Coeliakie voldoet aan bijna alle internationale criteria voor screening: de ziekte komt vaak voor, is makkelijk aan te tonen in het bloed en behandeling is mogelijk (glutenvrij eten).

Bron: VUmc
Lees hier het volledige (Engelstalige) proefschrift