14 NOV. 2014

Vandaag, op Wereld Diabetes Dag, overvalt het Diabetes Fonds mensen met een hypo. In de mobiele Escape Room in Amsterdam moet men onder tijdsdruk puzzels oplossen. In deze Escape Room wordt het hen extra moeilijk gemaakt. Ze raken hun focus volledig kwijt, net zoals gebeurt bij een te lage bloedsuiker – ook wel een hypo genoemd.

Een miljoen Nederlanders hebben diabetes. Dit aantal groeit met 1.000 per week. Diabetes is een onderschatte ziekte en leidt in veel gevallen tot complicaties zoals hartfalen, nierschade en blindheid. Mensen met diabetes kunnen meer dan 100 hypo’s per jaar krijgen.

Grip kwijtraken

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “Je grip kwijtraken, dat gebeurt mensen met diabetes als ze een hypo hebben. Iedereen ervaart een hypo weer anders. Maar er is één gemeenschappelijke deler: je functioneren wordt er op dat moment ernstig door beïnvloed. Als je er niet op tijd bij bent, is het zelfs levensbedreigend. Als Diabetes Fonds werken wij hard om de diabetespuzzel op te lossen. Onderzoek is nodig om deze ziekte een halt toe te roepen.”

Eye-opener

Annemarie Bevers (56) uit Amsterdam, die als een van de eersten in de Escape Room ging: “Ik heb zelf ook diabetes. Als ik een hypo heb, gaan mijn handen trillen, ga ik zweten en krijg ik hartkloppingen. Ik kan niet meer nadenken en zie minder goed. Ik som het nu wel op, maar het valt gewoon niet goed uit te leggen hoe dit voelt.”

Vriendin Marleen Schluter (42) heeft zelf geen diabetes en vond de ervaring een eye-opener: “Ik wist niet dat je in een hypo-situatie zo ontzettend veel meer je best moest doen om je te kunnen concentreren.”

De mobiele Escape Room reist door heel Nederland. Meer info en aanmelden kan via canyoubeatit.nl.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.