22 OKT. 2015

Het Diabetes Fonds en andere gezondheidsorganisaties roepen het kabinet met klem op om de voorgenomen verhoging van de verbruiksbelasting op mineraalwater terug te draaien.

Het Diabetes Fonds, Alzheimer Nederland, de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Jongeren op Gezond Gewicht, de NPHF Federatie voor Gezondheid, Nierstichting, Reumafonds, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doen deze oproep in een brief aan het kabinet. De verhoging staat haaks op het beleid van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn dat stimuleert om de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken.

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: ‘Water is de gezondste drank die er is. Kraanwater is gelukkig gemakkelijk en goedkoop beschikbaar. Maar op plaatsen waar kraanwater niet beschikbaar is, of wanneer consumenten bewust een andere keuze maken, moet mineraalwater het meest aantrekkelijke alternatief zijn. De verhoging van de belasting op mineraalwater werkt dit tegen. Met de verhoging wordt de belasting op water en suikerhoudende dranken zelfs gelijk getrokken en dit is onacceptabel. In een gezonde omgeving moet de gezonde keuze gelijk zijn aan de makkelijke keuze."