12 MEI 2015

Verstoring van het dag-nachtritme kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2. Dat komt doordat bruin lichaamsvet bij nachtelijk licht minder energie verbrandt. Dat ontdekten onderzoekers van het LUMC, mede gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Mensen hebben wit en bruin vet in hun lichaam. Bruin vet is actief en nuttig: het verbrandt suikers en vetten. In het Leidse onderzoek bleek dat hoe langer muizen per dag in een lichte omgeving zaten, hoe minder actief hun bruine lichaamsvet was. Ook kwamen ze sneller aan. De onderzoekers denken dat dat ook zo werkt bij mensen die slecht slapen. 

Biologische klok resetten

Patrick Rensen, hoogleraar endocrinologie in het LUMC: “Normaal gesproken zorgt een optimaal dag-nachtritme ervoor dat het bruine vet actief energie verbrandt. Aangaan van het licht werkt als ‘reset’ voor de biologische klok. Het lijkt erop dat als je het aantal donkere uren kleiner maakt, de reset-functie niet meer goed werkt.”

Bruin vet

Pas enkele jaren is bekend dat bruin vet een belangrijke rol speelt in de warmtehuishouding. Deze studie laat zien dat de warmtehuishouding ook door licht wordt aangestuurd. De volgende stap is nu meer onderzoek naar hoe we bruin vet actiever maken als behandeling tegen overgewicht en diabetes type 2. Rensen: “Met deze kennis kun je ook proberen om overgewicht te voorkomen. Om je bruine vet actief te houden lijkt het belangrijk om te slapen in een koele en verduisterde kamer.”