27 AUG. 2015

Transplantatie van eilandjes van Langerhans blijkt een goede behandeloptie voor mensen met diabetes type 1. Dat publiceren prof. dr. Eelco de Koning en collega's in het American Journal of Transplantation.

In 2007 voerde het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de allereerste eilandjestransplantatie in Nederland uit, mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds. Daarbij worden groepjes cellen die insuline maken, ‘eilandjes van Langerhans’, getransplanteerd uit een donororgaan naar iemand met diabetes type 1.

Veel minder insuline

LUMC-onderzoekers brachten in kaart hoe het de patiënten verging die sinds 2007 een eilandjestransplantatie kregen. Na de behandeling zijn hun bloedsuikers veel makkelijker te reguleren. Eén jaar na transplantatie hoefde 62% van de 13 patiënten geen insuline meer te spuiten. Na twee jaar gold dit nog voor 42%.

Nauwelijks meer hypo’s

Ook al moet ongeveer de helft van de mensen een paar jaar na de transplantatie toch weer wat insuline spuiten, ze hebben toch nog voordeel van de behandeling. “De productie van insuline door de getransplanteerde eilandjes neemt in de loop van de tijd af”, zegt prof. Eelco de Koning (LUMC). “Maar belangrijker is dat de bloedsuikers veel stabieler zijn en er vaak geen ernstige hypo-problemen meer optreden.”

Op naar verbetering

De therapie is nu nog alleen bedoeld voor patiënten met ernstige complicaties en patiënten bij wie het niet lukt om de bloedsuikers goed in te stellen. In de toekomst komen wellicht meer patiënten in aanmerking. In het LUMC zijn onderzoekers bezig om eilandjestransplantatie beter en makkelijker toepasbaar te maken, eveneens met financiering door het Diabetes Fonds.  > Bekijk het onderzoek  

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.