30 OKT. 2014

De cursus DiAlert helpt familie van mensen met diabetes type 2  om hun gezondheid te verbeteren en hun eigen risico op diabetes te verkleinen. DiAlert is ontwikkeld door Wieke Heideman van het VUmc, met geld van het Diabetes Fonds.

De aanleg voor diabetes type 2 is erfelijk. Familieleden van mensen met diabetes type 2 hebben dus een grotere kans om het ook te krijgen. Ze kunnen die kans verkleinen door gezond te leven. Maar dat is vaak niet makkelijk.

Persoonlijk plan

Om familie met overgewicht te helpen om gezonder te leven en af te vallen, maakte Wieke Heideman van het VUmc in Amsterdam een korte cursus: DiAlert. In twee bijeenkomsten krijgen mensen informatie over gezond eten en mogelijkheden om meer te bewegen. Samen met de cursusleider stellen ze een actieplan op.

Succesvol

Aan het onderzoek deden 76 familieleden mee. Een deel van hen volgde de cursus, en een deel kreeg alleen een folder met informatie en tips. Na negen maanden hadden meer deelnemers aan de cursus 5 procent van hun startgewicht verloren dan in de groep met de folder. Daarnaast verbeterden hun middelomtrek en bloeddruk.

Nog niet beschikbaar

De onderzoekers vinden de cursus kansrijk, maar hij is nog niet in de praktijk beschikbaar. Van de cursus is ook een Turkse versie gemaakt, omdat diabetes type 2 veel voorkomt bij Turkse Nederlanders.

Onderzoeker Wieke Heideman promoveert op 30 oktober op dit onderzoek.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.