15 JUN. 2012

Het gebruik van insuline bij diabetes type 2 leidt niet tot meer hart- en vaatziekten en kanker. Dat blijkt uit de langste studie naar insulinegebruik tot nu toe. Deze maand wordt de studie gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine.

Lange tijd was er vrees dat het gebruik van insuline bij diabetes type 2 de kans op kanker en hart- en vaatziekten vergroot. Onderzoekers uit Engeland hebben daarom een langdurige studie gedaan naar de bijwerkingen van insulinegebruik. Hun conclusie: de angst voor insuline is niet nodig.

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers meer dan 12.000 mensen uit wel 40 landen. Een groot deel van de deelnemers had diabetes type 2. De gezondheid van de deelnemers werd zes jaar lang gevolgd. Aan het eind van de studie keken de onderzoekers naar verschillen tussen mensen die insuline gebruikten en degenen die alleen medicijnen slikten.

De insuline-groep had geen hogere kans op hart- en vaatziekten en kanker, vergeleken met degenen die geen insuline gebruikten. Het enige verschil dat de onderzoekers zagen, was een kleine toename in gewicht van ongeveer één kilo. Ook kwam het drie keer vaker voor dat mensen een te lage bloedsuiker (hypo) hadden. Naast deze kleinere verschillen, werd in deze studie dus geen ernstige effecten van insulinegebruik gezien.

> Meer over de behandeling van diabetes type 2

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.