24 MEI 2022

Om minder last te krijgen van diabetes type 2, wordt een persoonlijke leefstijlaanpak geadviseerd. Dat bestaat onder andere uit advies over voeding en bewegen. En uit begeleiding bij het veranderen van gedrag en het mogelijk afbouwen van medicatie. Hoe houd je de nieuwe leefstijl vol als de ondersteuning van een begeleider stopt?

TNO onderzocht hoe apps helpen bij het volhouden van gezond gedrag. Het Diabetes Fonds financierde dit onderzoek.

Over het onderzoek

Er deden 19 mensen met diabetes type 2 mee aan het onderzoek. Daarvoor kregen zij al persoonlijke begeleiding voor een gezonde leefstijl. De deelnemers probeerden één of meer apps uit die helpen bij het volhouden van de leefstijl. Dat deden ze twee keer een maand lang. Ze gaven feedback en vergeleken de apps.

Waar apps aan moeten voldoen

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die persoonlijke begeleiding volgden, daarna een app nodig hebben die ook persoonlijk ondersteunt en adviseert. De deelnemers konden bepaald advies niet vinden in de apps. Zo misten ze advies over koolhydraatbeperkt voedsel. En ze misten advies over wat je wel en niet mag eten en hoeveel je mag eten.

Conclusies en aanbevelingen waar apps aan moeten voldoen zijn bij elkaar gebracht in een factsheet. Hierin geven ook experts (onderzoekers, ontwikkelaars en ervaringsdeskundigen) tips voor de ontwikkeling van apps. Om de apps nog beter te laten helpen bij het volhouden van een gezonde leefstijl. Deze factsheet kan toegevoegd worden aan leefstijlprogramma’s. Als een 'hoe-nu-verder?' na afloop van het programma.

Bekijk de factsheet over hoe apps kunnen ondersteunen bij een gezonde leefstijl.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.