13 NOV. 2019

Dingen die voor jongeren zonder diabetes vanzelfsprekend zijn, zijn voor leeftijdsgenoten met diabetes type 1 een puzzel. Daarom geeft de Nederlandse Diabetes Federatie op Wereld Diabetes Dag een stem aan jongeren met diabetes, die pleiten voor een Jongerencoach diabetes.

Voor jongeren met diabetes type 1 heeft de ziekte dagelijks grote impact. Wat doe je als je een hypo krijgt tijdens je werk bij de supermarkt? Of als je docent niet wil dat je prikt in de klas? Hoe regel je die gezondheidsverklaringen voor je rijbewijs?

Aandacht voor jongeren met diabetes

Op Wereld Diabetes Dag,14 november, presenteert de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) de nieuwe zorgmodule Zorg op maat voor jongeren met diabetes, als onderdeel van de NDF Zorgstandaard Diabetes. Ook zijn er concrete handvatten ontwikkeld voor 'samen beslissen'.

Iemand die meedenkt

De NDF, de diabeteskoepel waar ook het Diabetes Fonds deel van uitmaakt, zegt dat er nog meer moet gebeuren. Ook jongeren zijn het daarmee eens: het klaslokaal, de kleedkamer, de slaapkamer, de werkvloer, de festivaltent – dat past niet allemaal in de spreekkamer.

Toch heb je op die plekken af en toe iemand nodig die je frustratie of twijfel begrijpt, die meedenkt, die je sterk maakt om een stap te zetten. Geen zorgverlener, maar iemand die er af en toe is op het moment dat je het nodig hebt: dat is de Jongerencoach diabetes.

Proef Jongerencoach diabetes

Samen met jongerenorganisaties DVN Jong, de Nationale Jeugdraad, de Landelijke Studentenvakbond en Jongerenpanel Zorg én Perspectief pleit de NDF daarom voor de Jongerencoach diabetes. Op Wereld Diabetes Dag gaan verschillende organisaties met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om een proef te starten met zo’n Jongerencoach diabetes.