5 MRT. 2014

Heb je diabetes en wondjes aan je voeten? Pas dan op met een behandeling door knabbelvisjes want je kunt er een infectie door oplopen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Knabbelvisjes heten officieel garra-rufavissen. Het zijn kleine tandeloze visjes die dode huidcellen af grazen van voeten en handen van klanten in wellness-resorts. Het RIVM onderzocht de waterkwaliteit bij 16 bedrijven in Nederland die de behandeling aanbieden.

Bacteriën in het water

Het water van de visjes wordt niet na elke klant ververst. Daardoor kunnen bacteriën via het water overgaan van de ene klant op de andere. Bij mensen die door diabetes gevoeliger zijn voor infecties en die wondjes hebben, kunnen bacteriën voor problemen zorgen.

Liever niet

Het RIVM raadt knabbelvisjes af voor mensen met wondjes aan hun voeten. Ook professor Schaper van het Maastricht UMC+, internist en expert op het gebied van voetproblemen bij mensen met diabetes, heeft zijn bedenkingen: “Ik ben het volledig eens met het RIVM. Als je kwetsbare voeten hebt dan zou ik ze nooit laten beknabbelen door garra-rufavisjes met de kans dat je een nare infectie oploopt.”

Overigens is volgens het RIVM het infectierisico verwaarloosbaar voor gezonde mensen met een normale huid zonder beschadigingen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.