25 OKT. 2013

De kunstmatige alvleesklier is weer een stap dichterbij voor mensen met diabetes type 1. Nederlandse onderzoekers zijn er als eerste ter wereld in geslaagd om het apparaat te verkleinen van kast tot zakformaat. Daarnaast regelt deze kunstalvleesklier volledig automatisch de bloedsuiker, zodat mensen met diabetes niet meer insuline hoeven te spuiten. 

De kunstalvleesklier is ontwikkeld door onderzoekers van het AMC, Universiteit Twente, Rijnstate Ziekenhuis en het bedrijf Inreda. Robin Koops van Inreda, uitvinder van deze kunstalvleesklier en zelf diabetes type 1 patiënt: “Al jaren zoeken wetenschappers wereldwijd naar een kunstalvleesklier, maar wij zijn de eerste bij wie het is gelukt om het apparaat zodanig te verkleinen dat het bereikbaar wordt voor elke diabetespatiënt. Daarnaast hoeft bij deze variant de patiënt zelf niks meer te doen. We spreken hier van de zogenoemde closed loop. Meerdere keren per dag prikken, koolhydraten tellen en insuline spuiten wordt hiermee verleden tijd.”

Toegankelijk voor iedereen
Om de kunstalvleesklier straks toegankelijk te maken voor alle mensen met diabetes type 1 in Nederland, is Inreda een samenwerking aangegaan met het Diabetes Fonds. Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “Technisch gezien komt de kunstalvleesklier steeds dichterbij. De kunstalvleesklier als handzaam model moet echt het verschil gaan maken voor 100.000 kinderen en volwassenen in Nederland met diabetes type 1. Maar met alleen technologie ben je er niet. De kunstalvleesklier mag geen gadget worden die naast de mini-disc, walkman en spacemaxer op de plank belandt.”

Naar de praktijk
Synchroon aan de technologische ontwikkelingen kijkt het Diabetes Fonds bijtijds hoe de kunstalvleesklier gebruikt kan worden in de praktijk.  Dessing: “De kunstalvleesklier zal voor diabetespatiënten veel uit handen nemen; je hoeft niet meer zelf je glucose te meten, je koolhydraten te tellen en de juiste hoeveelheid insuline spuiten. Dat is een hele omslag die goed begeleid zal moeten worden. Ook artsen zullen op een heel andere manier de kunstalvleesklier inzetten dan de huidige behandelmethoden. Diabetes Fonds zoekt financiers om niet alleen de technologie door te ontwikkelen maar ook voor de implementatie van de kunstalvleesklier in de praktijk.”

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.