Kunstalvleesklier van Inreda in aankomend project met Menzis
De kunstalvleesklier van Inreda Diabetic, waarin het Diabetes Fonds al enkele jaren investeert, ontving eerder dit jaar de CE-markering. Het apparaat mag geleidelijk op de markt komen.
Dat gaat nu gebeuren in een project in het midden en het oosten van Nederland, opgezet samen met zorgverzekeraar Menzis. Vijf ziekenhuizen doen mee, met in totaal honderd volwassenen met diabetes type 1 die verzekerd zijn bij Menzis. Welke mensen precies in aanmerking komen voor het project, wordt uitsluitend bepaald door de zorgverleners zelf.
Vrijheid terugkrijgen is dichtbij
In oktober gaat het project van start. Robin Koops van Inreda is blij met de samenwerking: 'Als bewezen is dat de Inreda-kunstalvleesklier ook bij grotere aantallen patiënten doet wat hij moet doen, kan het systeem nog breder worden ingezet. Daarmee komt de droom uit van heel veel mensen met diabetes: ons leven verbeteren en onze vrijheid terugkrijgen. Die realiteit is nu erg dichtbij!'
De kunstalvleesklier van Inreda heeft twee glucosesensoren die continu de bloedsuiker meten. Met insuline én glucagon stuurt het apparaat de bloedsuiker automatisch bij, naar boven of naar beneden. Alleen een vingerprik ter controle is af en toe nodig.
Voor steeds meer mensen
Werktuigbouwkundige Robin Koops, die zelf diabetes type 1 heeft, bedacht jaren geleden de kunstalvleesklier. Directeur van het Diabetes Fonds, Etelka Ubbens: 'Sinds 2007 hebben wij het idee van Robin actief ondersteund en medegefinancierd. Het is prachtig om te zien dat deze ontwikkeling nu voor een breder publiek beschikbaar komt.'