11 DEC. 2017

De snelheid waarmee iemand eet kan zorgen voor gewichtstoename en een hoger risico op diabetes type 2. Dit staat in het vakblad Circulation van de American Heart Association.

Onderzoekers uit Hiroshima gingen na of eetsnelheid samenhangt met het optreden van het metabool syndroom, dat vaak vooraf gaat aan diabetes type 2. Dit syndroom uit zich in overgewicht, een hoge bloeddruk, slechte cholesterol- en vetwaarden en insulineresistentie (ongevoeligheid voor insuline).

Onderzoek naar eten

Bijna 1.100 mensen met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar deden in 2008 mee aan een gezondheidsonderzoek. De deelnemers werden opgesplitst in drie groepen: langzame eters, gewone eters en snelle eters.

Snelle eters meer risico

Na een herhaling van het onderzoek in 2013 blijkt dat snelle eters 11,6% meer kans hebben op overgewicht en hogere vet- en cholesterolwaarden in het bloed. Daarmee stijgt ook het risico op diabetes type 2. Bij langzame eters is de kans 2,3%, bij gewone eters 6,5%. 

Een mogelijke verklaring is dat het verzadigingsgevoel pas na ongeveer 20 minuten op gang komt. Als je snel eet, kan het zijn dat je eigenlijk al te veel gegeten hebt voordat je merkt dat je genoeg hebt. Langzaam eten kan dus belangrijk zijn om diabetes type 2 te voorkomen.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!