11 JUL. 2017

Mensen met diabetes type 2 die beginnen met insuline spuiten, brengen daarna per dag 1,5 uur meer zittend door. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboud UMC.

Het was bekend dat mensen met diabetes type 2 vaak 3 tot 5 kilo aankomen zodra ze insuline gaan gebruiken. Eerder werd gedacht dat dit kwam doordat patiënten ‘voorzichtiger’ gaan leven en minder gaan sporten.

Meer zitten

Onderzoekers aan het Radboud UMC volgden een jaar lang het beweeggedrag van 40 mensen met diabetes type 2 voor, tijdens en na het starten van een behandeling met insuline. De deelnemers droegen een armband met bewegingssensor.

Tegen de verwachting in gingen de deelnemers na de overstap op insuline niet minder sporten. Wel brachten ze meer tijd zittend door: zo’n 1,5 uur per dag. Waarom? Dat is niet duidelijk. Ook kwamen de deelnemers een paar kilo aan.

Aankomen door zitten?

De onderzoekers zagen dus twee dingen: mensen gingen extra zitten en ze kwamen aan. Maar dat betekent niet automatisch oorzaak en gevolg. Misschien deden de deelnemers wel ook ándere dingen anders dan voorheen waardoor ze aankwamen. Dingen die niet zijn gemeten in dit onderzoek.

Maar het is wel duidelijk dat iemand met diabetes type 2 die begint met insuline spuiten, om onduidelijke redenen meer gaat zitten.