Onderzoek naar nog betere stamceltherapie in de toekomst
In het LUMC is een groot onderzoek van start gegaan naar diabetes type 1, onder leiding van prof. Eelco de Koning. Het is een belangrijke stap richting een optimale therapie om diabetes type 1 te genezen in de toekomst. Het Diabetes Fonds financiert dit onderzoek samen met stichting DON.
Iemand met diabetes type 1 heeft geen, of te weinig cellen die insuline maken. Deze bètacellen in de alvleesklier zijn aangevallen door het afweersysteem. Onderzoekers werken aan een therapie waarbij ze nieuwe bètacellen maken vanuit stamcellen.
Prof. dr. Eelco de Koning van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil deze toekomstige therapie nog beter maken, door naast bètacellen ook andere cellen toe te voegen aan de therapie.
Ook andere cellen nodig
Bètacellen zitten in het lichaam bij elkaar met andere cellen, in de ‘eilandjes van Langerhans’. Zo zijn er bijvoorbeeld ook alfacellen, die het hormoon glucagon maken. Alle soorten cellen in deze eilandjes werken samen om de bloedsuikerwaarden zo goed mogelijk te houden.
De best mogelijke therapie brengt dus niet alleen bètacellen terug, maar ook de andere cellen waarmee ze samenwerken. Want nieuwe cellen komen altijd op een nieuwe plek te zitten, en niet in de alvleesklier. De nieuwe bètacellen missen daar hun oorspronkelijke buren.
Beste mix van cellen
De Koning kijkt samen met zijn team hoe ze uit stamcellen ook de andere cellen kunnen maken, dus de buren van de bètacellen. Verder onderzoeken ze wat de beste mix is van de verschillende type cellen.
Uiteindelijk hopen ze volledig nieuwe eilandjes van Langerhans te kunnen maken uit stamcellen. Deze nieuwe eilandjes moeten langer meegaan dan alleen aparte nieuwe bètacellen, en zorgen voor een betere behandeling voor mensen met diabetes type 1.
Samenwerking
Het 4-jarige onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijk bedrag van 1 miljoen euro van het Diabetes Fonds en stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON). > Meer over dit onderzoek.