5 AUG. 2016

Oudere mensen met overgewicht en obesitas gaan, in tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht, niet eerder dood dan slanke mensen. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus MC.

De onderzoekers haalden hun gegevens uit de ERGO studie. Voor deze studie worden ruim 15.0000 volwassen Rotterdammers uit de wijk Ommoord sinds 1990 gevolgd.

Levensverwachting

Om te bepalen of overgewicht leidt tot vroegtijdig overlijden hebben de onderzoekers de levensverwachting van bijna 6.500 Nederlandse mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder onderzocht. Hieruit bleek dat deze mensen even oud worden als slanke mensen. Je hebt overgewicht als je BMI hoger is dan 25.

Overgewicht en diabetes

Hoewel deze ouderen met overgewicht net zo oud worden als slanke mensen, krijgen ze drie tot vijf jaar eerder diabetes type 2. Uit de ERGO studie bleek eerder al dat één op de drie Nederlanders diabetes type 2 krijgt. Je moet dan medicijnen slikken en regelmatig naar de arts, wat veel geld kost voor de maatschappij, en diabetespatiënten kunnen last krijgen van slecht zicht, ontstekingen, en schade aan bijvoorbeeld bloedvaten. Je wordt dus niet gezond oud.

Jong versus oud

Onderzoeker Ligthart benadrukt dat de resultaten alleen worden gezien bij ouderen met overgewicht. Uit eerder onderzoek bleek dat te dikke jongeren nog steeds eerder dood gaan dan leeftijdsgenoten met een normaal gewicht. ‘Het verlies in levensjaren loopt dus af naarmate mensen met overgewicht ouder worden. Dat komt overeen met onze studie, waar de gemiddelde leeftijd 70 was’, zegt Ligthart.

Diabetes type 2 voorkomen

Het Diabetes Fonds benadrukt het belang van de preventie van diabetes type 2. Gezond eten en regelmatig bewegen verlagen het risico op diabetes en daar werken we met onderzoek hard aan.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.