17 MEI 2016

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Dit geldt zeker voor hoe mannen en vrouwen denken, communiceren en voelen. Maar nu blijkt dat dit ook geldt voor de manier waarop diabetes type 2 ontstaat.

Mensen met een verhoogde bloedsuiker maar nog geen diabetes, hebben ‘prediabetes’. Prediabetes kun je terugdraaien door af te vallen, gezond te eten en meer te bewegen. Maar welke factoren dragen bij aan dit proces? En verschillen deze tussen mannen en vrouwen?

Onderzoek

In China zijn 334 mensen met prediabetes 10 jaar gevolgd. Daarna had de helft van de mensen nog steeds een verhoogde bloedsuiker en bijna een derde van hen had inmiddels diabetes type 2. Slechts een kleine kwart had na 10 jaar weer een normale bloedsuiker.

Mannen versus vrouwen

Actieve mannen hebben meer kans om weer normale bloedsuikers te krijgen dan inactieve mannen. Bij vrouwen heeft juist de buikomvang een positief effect. Hoe kleiner de buikomvang, hoe groter de kans op normale bloedsuikers. Interventies gericht op prediabetes moeten rekening houden met deze verschillen, volgens de onderzoekers.