Cystic Fibrosis Related Diabetes (CFRD)

Diabetes kan een gevolg zijn van cystic fibrosis (ook wel bekend als taaislijmziekte). Dit is een ander soort diabetes dan mensen zonder cystic fibrosis krijgen. Deze vorm van diabetes heet Cystic Fibrosis Related Diabetes (CFRD).

Mensen met cystic fibrosis kunnen diabetes krijgen. Het taaie slijm bij mensen met cystic fibrosis kan leiden tot de vorming van littekens in de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat de eilandjes van Langerhans kapot gaan. Daardoor kan de alvleesklier niet meer genoeg insuline maken.

Symptomen

Mensen met cystic fibrosis hebben vaak niet door dat ze CFRD hebben. Dit komt doordat de symptomen van CFRD lijken op de symptomen van cystic fibrosis. CFRD heeft zowel kenmerken van diabetes type 1 als diabetes type 2.

Veel voorkomende symptomen van CFRD zijn:

  • Meer dorst hebben
  • Vaak moeten plassen
  • Moe zijn
  • Afvallen
  • Verminderde longfunctie

Behandeling

Mensen met CFRD moeten altijd worden behandeld met insuline. Vaak hebben ze ook een speciaal dieet dat veel energie en voedingsstoffen bevat om op gewicht te blijven. Wanneer iemand de diagnose CFRD krijgt, is er geen aanpassing nodig van dit energierijke dieet. Wel is het belangrijk om koolhydraten te leren tellen, om zo de dosering insuline goed af te stemmen. Ook is het belangrijk om genoeg te bewegen. Hierdoor verbetert de longfunctie.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com