Is donker brood of speltbrood gezonder?

De kleur van een brood zegt niets over hoe gezond het is. Belangrijk is dat er 'volkoren' op staat. Ook het populaire speltbrood is niet zomaar gezonder, dat hangt af van de soort. 

Donkerbruin brood

Niet elk donkerbruin brood is volkorenbrood. De bruine kleur kan namelijk komen van gebrande mout die als kleurstof is toegevoegd. Het is dan eigenlijk witbrood met een kleurtje.

Speltbrood

Er bestaan verschillende soorten speltbrood, waaronder wit, bruin en volkoren. Speltbrood is een alternatief voor tarwebrood. Spelt en tarwe zijn beide granen, en komen uit dezelfde familie. Speltbrood bevat ongeveer evenveel koolhydraten en vezels als tarwebrood. Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.

Volkorenbrood

Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer. Wil je zeker weten dat je gezond brood eet met genoeg vezels? Kies dan brood waar echt ‘volkorenbrood’ op staat, of vraag het aan de bakker.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!