Insulinepomp

Een insulinepomp is een klein apparaatje dat in je zak past en dag en nacht vastzit aan het lichaam. De pomp is verbonden aan een slangetje en een dun naaldje dat onder de huid van de buik zit.

De insulinepomp geeft regelmatig een kleine hoeveelheid (kortwerkende) insuline af. Door de regelmatige afgifte blijft de bloedsuikerspiegel vaak wat gemakkelijker stabiel dan bij langwerkende insuline via een injectiepen. Dat is vooral voor kinderen en zwangere vrouwen erg handig.

De pomp kan zo worden ingesteld dat de standaard insulineafgifte per uur verschilt. Bijvoorbeeld ’s nachts een lagere dosering dan overdag. Als de pomp niet goed werkt, geeft hij een waarschuwingssignaal.

Voor veel mensen is de insulinepomp een handige oplossing

Met de insulinepomp kun je ook een extra dosering geven voor de maaltijd. Je hebt dus geen injectiepen meer nodig. Het apparaat heeft vaak ook een afstandsbediening om het gebruik nog gemakkelijker te maken. De pomp onthoudt hoeveel insuline is afgegeven, zodat dit achteraf gemakkelijk via de computer kan worden bekeken.

Voor veel mensen is de insulinepomp een uitkomst. Anderen hebben er meer moeite mee. Zij vinden het vervelend om afhankelijk te zijn van een apparaatje. Of het zit in de weg. Bij het zwemmen en douchen kan de pomp overigens wel even afgekoppeld worden.

Draadloze insulinepomp

Sinds een paar jaar is er nu ook een 'draadloze' insulinepomp op de markt: de Omnipod. Deze insulinepomp zit direct op de huid en er is geen aparte infuusset met slangetje nodig. Met een andere apparaat kun je de omnipod bedienen. Doordat de pomp waterdicht is, hoeft deze niet te worden losgekoppeld tijdens het douchen of zwemmen.