Wat is het dieet '30 days raw'?

Bij het programma ‘30 days raw’ volgen mensen een maand een streng dieet met nauwelijks koolhydraten. Mensen met diabetes hebben in die maand geen medicijnen of insuline meer nodig. Ze lijken dan genezen te zijn van diabetes, maar dat is niet zo.

Als je koolhydraten eet, zet je lichaam die om in bloedsuiker. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer bloedsuiker er in je lichaam komt. Bij 30 days raw (30 dagen raw food) eten mensen nauwelijks koolhydraten, dus er komt amper bloedsuiker bij. Daardoor hebben ze geen medicijnen nodig.

Diabetes geneest niet van 30 days raw

Het lichaam schakelt tijdelijk over op vetverbranding als energiebron, in plaats van bloedsuiker. Maar zodra iemand weer normaal gaat eten, gaat de bloedsuiker weer omhoog. Dus genezen doet het progamma niet. Deelnemers vallen wel af, doordat ze maar weinig calorieën binnen krijgen. Naderhand komen de kilo’s er vaak dubbel en dwars weer aan.

Voedingsdeskundigen raden dit soort extreme diëten in principe af. Het kan voor sommigen een vliegende start zijn om daarna gezondere leefgewoonten op te pakken. Maar niet langer dan drie maanden, en onder begeleiding van een arts.

Een streng dieet leert je niet om normaal gezond te eten


Het probleem van 30 days raw en andere strenge diëten: je leert niet om op een normale manier te eten en bijna iedereen valt daarna weer terug in oude gewoonten.

Het goede van 30 days raw is dat het mensen bewust maakt van het effect van eten op diabetes. Ze merken hoe nauw hun bloedsuiker samenhangt met wat ze eten. Voeding en vooral beweging blijven erg belangrijk voor de behandeling van diabetes.

Kies voor gezond

Het is wel goed om te kijken of je niet te veel koolhydraten eet. Maar te weinig is ook niet de bedoeling. Kies voor de gezonde varianten, zoals volkorenbrood in plaats van witbrood.

Meer over voeding en diabetes, beweging en afvallen lees je in de gratis brochure Lekker en gezond eten met diabetes, gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijnen voor diabetes.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!