Wat is het dieet '30 days raw'?

Bij het programma ‘30 days raw’ volgen mensen een maand een streng dieet met nauwelijks koolhydraten. Mensen met diabetes zouden in die maand geen medicijnen of insuline meer nodig hebben. Ze lijken dan genezen te zijn van diabetes, maar is dat ook zo?

Als je koolhydraten eet, zet je lichaam die om in bloedsuiker. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer bloedsuiker er in je lichaam komt. Bij 30 days raw (30 dagen raw food) eten mensen nauwelijks koolhydraten, dus er komt amper bloedsuiker bij. Hierrdoor zouden mensen met diabetes type 2 geen medicijnen meer nodig hebben.

Diabetes geneest niet van 30 days raw

Wanneer je lichaam nauwelijks koolhydraten binnenkrijgt, schakelt het tijdelijk over op vetverbranding als energiebron, in plaats van bloedsuiker. Hierdoor vallen mensen vaak af. Bij iemand met diabetes type 2 heeft afvallen een gunstig effect op de insulinegevoeligheid. Het kan zelfs zo zijn dat iemand minder of geen medicijnen meer nodig heeft.

Een dieet is slechts tijdelijk. Zodra iemand weer normaal gaat eten, komen de kilo’s er vaak weer bij en gaat ook de bloedsuiker weer omhoog.

Voedingsdeskundigen raden dit soort extreme diëten af. Het kan voor sommigen een vliegende start zijn om daarna gezondere leefgewoonten op te pakken. Maar niet langer dan drie maanden, en altijd onder begeleiding van een arts en een diëtist.

Een streng dieet leert je niet om normaal gezond te eten


Het probleem van 30 days raw en andere strenge diëten: je leert niet om op een normale manier gezond te eten. Met een tijdelijk dieet ligt de focus vaak op snel afvallen en de bloedsuikers verbeteren. Hierbij leer je niet om op de lange termijn op een gezond gewicht te blijven en de bloedsuikers stabiel te houden.

Het goede van 30 days raw is dat het mensen wel bewust kan maken van het effect van eten op diabetes. Ze merken hoe nauw hun bloedsuiker samenhangt met wat ze eten. Voeding en vooral beweging blijven erg belangrijk voor de behandeling van diabetes.

Kies voor gezond

Het is wel goed om te kijken of je niet te veel koolhydraten eet. Maar te weinig is ook niet de bedoeling. Kies voor de gezonde varianten, zoals volkorenbrood in plaats van witbrood. Ga voor een voedingspatroon dat bij jou past en je ook op de lange termijn kunt volhouden.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!