‘Je kind is ziek en wordt niet meer beter. Dan stort je wereld in’

Sandra Brouwer kent de dreun die hard aankomt bij alle ouders van een kind met diabetes. Nu is zij voor haar dochter Shae en vriendinnetje Luna teamcaptain in de DiaBeatit Run, en haalt daar veel positieve energie uit.

Veel drinken, veel plassen … De 9-jarige Shae was gewoon niet lekker op de dag dat ze naar een feestelijk familieweekend zou gaan in een vakantiepark. Voor de zekerheid nam Shae’s moeder Sandra haar mee naar de dokter. Die onderzocht haar en sprak toen het gevreesde woord: diabetes. Sandra’s wereld stortte in: ‘Je kind is ziek en wordt niet meer beter.’ Ze moesten meteen door naar het ziekenhuis en kwamen thuis met insuline, glucosemeter en een strak eetschema.

Diabetes in de klas

Sinds de diagnose diabetes type 1 bij Shae eind 2013 is er veel gebeurd. Sandra: ‘In het begin was het wennen, ook voor haar omgeving. Maar ze heeft snel geleerd om met haar ziekte om te gaan. Klasgenoten hebben meer begrip gekregen doordat ze een spreekbeurt heeft gehouden over diabetes. Ze kijken nu niet eens meer raar op als Shae moet prikken. Ze merkt wel dat andere ouders het goed bedoelen maar er niet veel over weten. In het begin gaven ze Shae bij traktaties standaard een appel, maar gelukkig weet iedereen nu dat Shae gewoon hetzelfde mag hebben als de andere kinderen.'

Steun van andere moeder

Tijdens een van de ziekenhuisbezoeken ontmoette Sandra een andere moeder in dezelfde situatie, Joyce Bouter. Bij haar dochter Luna was een maand eerder diabetes geconstateerd. Sandra en Joyce hebben veel steun aan elkaar. Ze besloten bovendien om samen positief de schouders eronder te zetten en mee te doen aan de DiaBeatit Run van het Diabetes Fonds. Voor hun dochters. Want deelnemers laten zich sponsoren en dat bedrag gaat naar diabetesonderzoek.

DiaBeatit Run

Team ‘Shae en Luna Sugarfriends’ doet nu voor de 3e keer mee aan de DiaBeatit Run. Het team bestaat uit gedreven familieleden en vrienden. Waarom ze meedoen? Sandra: ‘Het is een fantastisch gevoel om een bijdrage te kunnen leveren aan de genezing van diabetes. Daarnaast is het een geweldige dag met een grote teamspirit’. Het team is al druk bezig met sponsorwerving om een mooi bedrag binnen te halen voor onderzoek. ‘Mijn droom is dat Shae en Luna als ze wat ouder zijn niet meer hoeven te spuiten, en geen pomp meer hoeven. Onderzoek gaat zorgen voor oplossingen.’

‘Durf te vragen!’

Sandra en Joyce zijn ware pro’s in de sponsorwerving voor hun team. Hun geheim? Het hele team draagt een steentje bij. Sandra: ‘Iedereen zet zijn eigen netwerk in om bijvoorbeeld Douwe Egberts- en Perla-zegels te sparen. Die verkopen ze aan fanatieke spaarders en dat levert een mooi bedrag op. Daarnaast komt er via statiegeldbonnen bij supermarkten ook geld binnen. Maar wat het beste loopt, is onze eigen veiling met mooie prijzen. Je denkt vaak dat bedrijven of organisaties niet willen meewerken maar als je het vraagt, krijg je meestal medewerking. Mijn motto: durf te vragen! Zo vraag ik ook vaak aan anderen: ook zin om mee te doen.