Vrouw weigert hand vol suikerklontjes

Minderen met suiker is niet makkelijk. Zoetigheid geeft ons een goed gevoel en is moeilijk te weerstaan. Gelukkig hebben we 6 zeer handige tips om te minderen met suiker!

  1. Weet wat suiker met je lichaam doet. Te veel suiker kan leiden tot klachten. Als je te veel frisdrank hebt gedronken kun je bijvoorbeeld last krijgen van buikpijn of een opgeblazen gevoel. Ook is te veel suiker natuurlijk niet goed voor je gebit. Lees hier meer over het effect van suiker op je lichaam.
  2. Leer suiker herkennen. Suiker herkennen is immers suiker vermijden. Helaas is dat zo makkelijk nog niet. Er zijn namelijk meer dan 50 ‘schuilnamen’ voor suiker. Wellicht zullen namen als glucose, fructose en lactose je bekend in de oren klinken. Maar heb je ook weleens van demerara, gula djawa en melasse gehoord? Of rapadura? De volledige lijst met suikerschuilnamen kun je hier vinden.
  3. Zorg ervoor dat je etiketten kunt lezen. Dat je suiker kunt herkennen is goed, maar heb je genoeg kennis om een etiket te ontcijferen? De verschillende namen voor suiker vind je op het etiket op de ingrediëntenlijst. Hoeveel suiker een product daadwerkelijk bevat, vind je onder het kopje ‘Voedingswaarde’. Hier zie je hoeveel energie, koolhydraten, suikers, vetten en eiwitten in het product zitten.
  4. Probeer te denken en te rekenen in suikerklontjes. Als je leest dat een blikje cola van 330 ml bijna 35 gram suiker bevat, zegt dat niet veel. Maar als je dit omrekent naar suikerklontjes, krijgt het meer betekenis. 1 suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker, dus een blikje cola bevat maar liefst 9 suikerklontjes!
  5. Laat je niet misleiden door voedingsclaims. Teksten op verpakkingen kunnen namelijk behoorlijk misleidend zijn. De claim ‘suikerarm’ betekent dat er per 100 gram nog steeds 5 gram suiker in een product kan zitten. Zegt het etiket dat er geen suiker is toegevoegd? Dan kunnen er nog steeds suikers in zitten die van nature aanwezig zijn. En zelfs ‘suikervrij’ is niet altijd een letterlijke garantie voor suikervrij. Lees hier maar.
  6. Leer eten en drinken zoet te maken zonder suiker of zoetstoffen. Als je weet welke gezonde ingrediënten bijdragen aan een zoete smaak, kun je suiker makkelijker vermijden. Ben je gewend aan een schep suiker in je thee? Probeer deze dan eens te vervangen door gember, venkelzaad, anijs en/of munt. Gember is trouwens ook een geschikte vervanger voor suiker als je een saladedressing zoeter wil maken. Meer slimme zoete tips vind je hier.

Meer hulp bij minder suiker?

Schrijf je hieronder gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand handige minder-suiker-tips en heerlijke gezonde recepten!

Foto: Evgeniy Agarkov / Shutterstock.com