Boodschappen doen met minder suiker

Minderen met suiker is niet makkelijk. Zoete verleidingen liggen overal op de loer, zeker wanneer je boodschappen doet. We hebben een aantal schappen voor je geselecteerd die je beter kun vermijden. Ook geven we je tips voor het maken van een gezond boodschappenlijstje!

1. Koek

Het behoeft weinig uitleg: koekjes zijn lekker zoet en bevatten vaak veel suiker. Bekende suikerrijke koeken zijn lange vingers en bastognekoeken. Maar ook fruitbiscuits en mueslirepen bevatten vaak veel suiker.

Product 1 portie Gewicht per portie Suiker per portie Suikerklontjes per 100 gram
Lange vingers 1 koek 6 gram 3 gram 13
Bastognekoek 1 koek 11,8 gram 4,7 gram 10
Fruitbiscuit 1 pakje 43,5 gram 15,4 gram 9
Ontbijtkoek 1 plak 25 gram 9,3 gram 9,5
Stroopwafel 1 koek 30 gram 11 gram 9
Mueslireep 1 reep 25 gram 8,1 gram 8
Boterkoek 1 koek 20 gram 6,1 gram 7,5
Sprits 1 koek 10 gram 2,6 gram 6,5

Bron: NEVO-online.

Bekijk hier de volledige lijst: Hoeveel suiker zit er in koek?

2. Frisdranken

Frisdranken zijn gemiddeld goed voor meer dan 6 suikerklontjes per glas (250 ml). Een blikje cola van 330 ml bevat meer dan 34 gram suiker. Dit zijn bijna 9 suikerklontjes! Je doet er dus goed aan om het schap met frisdranken te vermijden. Kun je de verleiding van een blikje fris amper weerstaan? Bedenk je dan: Iedere dag een blikje suikerrijke frisdrank drinken verhoogt je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20%!

Leestip: Wat doet frisdrank met je lichaam?

3. Vruchtensappen

Wist je dat veel vruchtensappen net zoveel suiker bevatten als frisdrank? Een glas (250 ml) sinaasappelsap of appelsap uit pak bevat vaak meer dan 6 suikerklontjes. Dit is dus evenveel als in een glas cola. Ben je gek op druivensap? Besef je dan goed dat er in een glas maar liefst 10 suikerklontjes zitten.

Leestip: Let op suiker in vruchtensappen

Soort sap (uit pak) Suikerklontjes per glas (250 ml)
Druivensap 10
Dubbeldrank 7,5
Appelsap 6,5
Multivruchtensap 6,5
Sinaasappelsap 6

Bron: NEVO-online.

Niet vermijden, wel opletten

Ontbijtgranen

Ontbijtgranen bevatten meestal veel vezels, vitaminen en mineralen. Maar er zijn ook ontbijtgranen verkrijgbaar die veel suiker bevatten. Daardoor is er de laatste jaren veel discussie over suiker in ontbijtgranen. Denk bijvoorbeeld aan muesli met honing, cruesli met gedroogd fruit en cornflakes met stukjes chocola.

Kijk goed op het etiket om erachter te komen hoeveel suiker er in jouw ontbijtgranen zit. Goed om te weten: bevatten je ontbijtgranen meer dan 16 gram suiker per 100 gram, dan vallen deze volgens het Voedingscentrum buiten de Schijf van Vijf.

Zuivel

Altijd lekker, zo’n bakje vruchtenyoghurt of vanillevla na het eten. Maar let op: veel producten in het zuivelschap zijn gezoet. In een bakje halfvolle vanilleyoghurt (150 gram) zitten bijna 5 suikerklontjes. Een glas yoghurtdrank met fruitsmaak bevat bijna 8 suikerklontjes. Daarbij komt dat producten als yoghurt en melk van nature suiker bevatten, ook wel melksuiker of lactose genoemd. Beter is het om te kiezen voor ongezoete melkproducten, zoals magere yoghurt of kwark.

Leestip: Suiker in je toetje: hoe zoet is jouw dessert?

Een gezond boodschappenlijstje maken

Suiker is niet voor niets een meesterverleider. Maar met een paar simpele aanpassingen zorg je dat jij suiker de baas blijft. Het begint met slim inkopen, daarom geven we je graag een aantal handige tips voor een gezond boodschappenlijstje met minder suiker.

Ontbijt

  • Vervang gesuikerde ontbijtgranen, cornflakes en krokante muesli (cruesli) door een muesli of havermout met daarbij wat noten en vers fruit.
  • Vervang vruchten drinkyoghurt door (magere) naturel yoghurt.
  • Vervang vruchtensap voor een heel stuk fruit.

Lunch

  • Vervang wit brood door volkoren brood of crackers met zaden en pitten.
  • Vervang bewerkte vleeswaren (waar soms suiker in zit en ook zout en verzadigde vetten) door een gekookt eitje.
  • Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of (zelfgemaakte) jam/notenpasta met minder suiker.

Tussendoor

  • Vervang frisdrank, limonade en vruchtensap door water (met een beetje fruit), koffie en thee zonder suiker of limonade met minder suiker.
  • Vervang snoep, cake en koekjes door verse groenten en fruit zoals snack-tomaten, worteltjes en appels.
  • Vervang chips en zoutjes door een handje ongezouten noten.

Diner

  • Vervang witte pasta en rijst door volkoren pasta of zilvervliesrijst.
  • Vervang kant-en-klare dressings, soepen en sauzen door zelfgemaakte varianten of kies voor merken met minder suiker.
  • Vervang appelmoes uit een potje door zelfgemaakte appelmoes met minder suiker
  • Vervang suikerrijke toetjes en pudding door yoghurt of kwark zonder toegevoegde suikers.

Minder suiker graag!

Als je dagelijks te veel suiker binnenkrijgt, heb je een grotere kans op overgewicht en diabetes type 2. Schrik niet: inmiddels heelft de helft van de volwassenen in ons land overgewicht. En meer dan 1 miljoen mensen hebben diabetes type 2!

Wij helpen je

Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk dat je bewust met suiker om kunt gaan. Om je een handje te helpen geven we je graag praktische tips over hoe je suiker kunt herkennen, vervangen en vermijden. Dit doen we in onze maandelijkse minder-suiker-nieuwsbrief (inschrijven kan hieronder), op onze drukbezochte Facebookpagina en op Instagram