Suiker in toetjes

Vla, pudding, vruchtenyoghurt, ijs… Altijd lekker, zo’n toetje na het avondeten. Maar vergis je niet: vaak zitten deze toetjes bomvol suiker. 

Waar moet je op letten in de supermarkt?

Voor je je toetje in je winkelwagen legt, is het handig om even het etiket te checken op suiker. Scan de ingrediënten op de verpakking op verschillende namen voor suiker en let op de aanduidingen ‘koolhydraten’ en ‘waarvan suikers’.

Leestip: Hoe lees je een etiket?

Voorbeeld: een bakje halfvolle vanilleyoghurt van 150 gram bevat 19,5 gram koolhydraten. 18 gram hiervan zijn suikers. 1 suikerklontje is 4 gram suiker. Dus in een bakje halfvolle vanilleyoghurt zitten 4,5 suikerklontjes. Ter vergelijking: in een bakje ongezoete magere yoghurt zit 1,5 suikerklontje.

Kant-en-klaar-toetjes

Vaak zijn het de kant-en-klaar-toetjes die veel suiker bevatten. Ook de toetjes die over het algemeen bekend staan als ‘gezond’ of ‘verantwoord’ vallen onder deze categorie. Denk aan vruchtenyoghurt en vruchtenkwark. Een literpak kant-en-klare magere vruchtenyoghurt met aardbeiensmaak bevat bijvoorbeeld 110 gram suiker. Dit zijn bijna 28 suikerklontjes!

Bij kindertoetjes gaan fabrikanten vaak nog een stap verder. Denk bijvoorbeeld aan de desserts waar kinderen zelf nog extra snoepjes aan kunnen toevoegen. Vaak gaat het ook nog eens om grote toetjes van 150 milliliter of meer, terwijl 50 tot 100 milliliter voor kinderen al genoeg is.

Maar in zuivel zit toch suiker?

Klopt. De meeste zuiveltoetjes bevatten van nature aanwezige suikers, ook wel melksuiker of lactose genoemd. Maar het gekke is: fabrikanten maken op hun verpakkingen onder het kopje ‘voedingswaarden’ geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers en vrije suikers of toegevoegde suikers. Op de ingrediëntenlijst kun je wel lezen of er suikers toegevoegd zijn, alleen niet hoeveel.

Als consument weet je dus niet hoeveel suikerklontjes er aan je toetje zijn toegevoegd en welke er van nature in aanwezig zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan raden we je aan om toetjes met toegevoegde smaken zoveel mogelijk te vermijden.

Leestip: Wat zijn vrije suikers?

Gezonde toetjes

De juiste toetjeskeuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. Kies in plaats van kant-en-klare vruchtenyoghurt voor ongezoete magere yoghurt en doe er zelf vers fruit bij. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare vruchtenkwark. Ben je gek op andere soorten toetjes? Probeer dan deze recepten voor koolhydraatarme desserts eens:

Zoete verleidingen en gezonde alternatieven

Natuurlijk kun je zo nu en dan genieten van zoete toetjes. Het is dus niet zo dat je continu de verleiding van dat bakje ijs of die chocolademousse moet weerstaan. Maar wees je ervan bewust dat kant-en-klaar-toetjes vaak veel toegevoegde suikers bevatten en dat je deze niet dagelijks hoort te eten.

Probeer daarom de zoete desserts zoveel mogelijk te vermijden. Heb je trek in een verfrissend toetje na het avondeten, kies dan voor ongezoete yoghurt of kwark in combinatie met vers fruit of uit de recepten die we hierboven hebben gegeven.

Minderen met suiker? Wij helpen je!

Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk dat je bewust met suiker om kunt gaan. Om je een handje te helpen geven we je graag praktische tips over hoe je suiker kunt herkennen, vervangen en vermijden. Dit doen we in onze maandelijkse minder-suiker-nieuwsbrief (inschrijven kan hieronder), op onze drukbezochte Facebookpagina en op Instagram