Suiker minderen met kinderen
Suiker minderen met kinderen is een uitdaging. Toch geldt: een goed begin is het halve werk. En je kind actief betrekken bij het boodschappen doen, koken en eten vergroot hun weerbaarheid tegen zoete verleidingen.
Het belang van de eerste levensjaren
Er is onderzocht dat de inname van voedsel in de eerste duizend levensdagen van een kind (van conceptie tot de tweede verjaardag) van grote invloed is op een levenslange gezondheid. Alle organen, weefsels en lichaamsprocessen worden dan gevormd. Ze worden als het ware ‘geprogrammeerd’ hoe ze de rest van een mensenleven hun werk moeten doen. Je gezondheid wordt slechts 20% bepaald door je genen en maar liefst 80% door omgevingsfactoren zoals de voeding die je de eerste duizend dagen binnenkrijgt.
Het gaat erom dat een kind de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt om alle systemen optimaal te kunnen instellen. Verander je iets in die mix, dan kan dat effect hebben op bijvoorbeeld hoe allergiegevoelig een kind wordt. Of op hoe het lichaam vet verbrandt of opslaat.
Leestip: Kindertraktaties met minder suiker
Eens geprogrammeerd, blijft geprogrammeerd. Zo kan het voedingspatroon in de eerste duizend dagen dus grote invloed hebben op je risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Een gezond voedingspatroon aanleren aan je kind in zijn eerste levensjaren is dan ook een investering voor het leven.
(bron: kennisinzicht UMCG)
Zo min mogelijk verleiding
Tijdens het opgroeien staan kinderen bloot aan allerlei ongezonde verleidingen: via reclame op tv, bij de sportkantine, op school, bij speeltuinen. Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell noemt dit de 'voedselomgeving' waarin we continue verleid worden om ongezonde keuzes te maken. Het is daarom slim om je kind weerbaar te maken tegen deze prikkels.
Tips om je kind te laten wennen aan minder suiker
- Let op suiker, lees allereerst de etiketten en kook zo veel mogelijk vers
- Maak gezond eten aantrekkelijk. Maak borden mooi op, gebruik verschillende kleuren voedsel. Maak het feestelijk zoals fruit op leuke spiesjes of een water in een chique glas met een schijfje sinaasappel op de rand. Maak figuurtjes van groente en fruit met speciale vormpjes.
- Varieer met het eten, zorg zelf voor een gezond aanbod op tafel maar laat het vooral draaien om genieten. Denk aan Franse en Italiaanse kinderen die smakelijk eten via hun cultuur met de paplepel krijgen ingegoten!
- Neem je kind mee naar de markt of de (biologische) winkel. Of naar een boederij-winkel. Laat ze zelf producten zoeken waarvan hij/zij denkt dat ze gezond zijn. Of vertel wat je wilt gaan eten met de opdracht om alle ingrediënten bij elkaar te zoeken. Zo leer je hem/haar wat er nodig is bij een maaltijd en wordt je kind betrokken bij het hele proces.
- Laat je kind helpen met koken en bakken. Afhankelijk van leeftijd kunnen kinderen groenten wassen, snijden, in de pan roeren of dingen aangeven uit de koelkast. Heb geduld hierbij en laat je kind ook de tafel dekken.
- Daag je kind uit nieuwe dingen te proberen, zoals producten zonder toegevoegde suikers of met minder suiker.
- Laat hem/haar met de pot mee eten en stimuleer om dingen te proeven. Soms roepen kinderen gelijk al dat ze iets niet lusten maar blijf proberen en straf niet. Laat je kind niet dooreten als hij/zij het niet lekker vindt. Waardeer het feit dat er geproefd is.
- Benadruk vooral voordelen van gezond eten in plaats van nadelen van ongezond eten. Dus meer “daar wordt je groot van” dan “nee, daar zit veel te veel suiker in”.
- Laat frisdrank en vruchtensap zoveel mogelijk staan, geef water mee naar school. In het begin misschien even wennen maar al snel een gewoonte.
- Geef aandacht aan een gezonde, gevarieerde lunchtrommel voor mee naar school met zo min mogelijk (toegevoegde) suiker(s). Je geeft hiermee een belangrijk signaal af aan je kind: ook de lunch is belangrijk en lekker gezond.
- Eet meer fruit om jullie zoete trek te bevredigen (in combinatie met een handje noten voor een verzadigd gevoel).
- Heb geduld. Kinderen kunnen dingen uiteindelijk oppikken en eigen maken, als je wel consequent blijft.
- Doe er niet te moeilijk over. Het is geen drama als je kind een keer niet gezond heeft gegeten. Traktaties op school, spelen bij vriendjes, verjaardagen bij familie, je kunt niet alles controleren. Je kunt wel grenzen stellen, zowel naar je kind toe als naar familie en ouders van vriendjes.
- Wees zelf een rolmodel. Kinderen imiteren veel van jouw gedrag aan tafel en met betrekking tot eten en drinken. Eet dus zelf ook bijvoorbeeld voldoende groente en fruit en gebruik zelf ook zo minder mogelijk suiker!