Weersta jij zoete plekken?

Gemiddeld maken we ongeveer 200 (!) voedselkeuzes per dag. Het gaat dan niet alleen om de vraag: Wat zal ik eten? Maar ook: Wat zal ik drinken? Wanneer? Met wie? Waar? En hoeveel zal ik eten? Eén maaltijd kan dus al leiden tot een wirwar aan voedselkeuzes.

En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Het ontbreekt ons namelijk vaak aan tijd en energie om al die keuzes weloverwogen te kunnen maken. Geuren, reclame, eetkraampjes, aanbiedingen, iemand die iets eet of een open koektrommel kunnen je allemaal verleiden om tóch iets ongezonds te nemen.

Het helpt wanneer je bewust bent van al die verleidingen en 'zoete plekken'. Ga je dagelijkse routines na. Schrijf eens op voor jezelf op welke momenten en plekken je de verleiding om voor zoet te kiezen het moeilijkst kan weerstaan.

Nog enkele tips:

  • Zorg dat je eten meeneemt als je op pad gaat, voor als je onderweg trek krijgt. Denk aan een appel, banaan, bakje noten of een volkoren boterham.
  • Wees je bewust van de momenten en plekken waar je het vaakst verleid wordt, bijv het tankstation waar je altijd stopt of de kiosk op het treinstation. Vaak zijn dit routines. Zorg dat je honger gestild is voordat je je in die situatie bevindt.
  • Als je toch iets onderweg koopt, kies dan doelbewust voor fruit, noten, snackgroente en/of water. Dan wordt dit vanzelf ook een gewoonte.

(bron: Voedingscentrum)