Is suiker een koolhydraat?

Suiker is, net als zetmeel en vezels, een koolhydraat. Op etiketten staat vaak ‘Koolhydraten, waarvan suikers’. 

Energiebron voor je lichaam

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Wil je gezond eten, dan kun je het beste 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten halen, zo adviseert de Gezondheidsraad.

Je hebt dus koolhydraten nodig om te kunnen bewegen en denken. Vooral voor je hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten belangrijk. De rest van je lichaam kan bij een gebrek aan koolhydraten ook vetten als energie gebruiken, je hersenen kunnen dat niet. Kortom: je kunt niet zonder koolhydraten.

Koolhydraten in voeding

In Nederland halen we veel koolhydraten uit snoep, koek, frisdranken en vruchtensappen. Omdat deze producten het risico op overgewicht en diabetes type 2 verhogen, is het beter om koolhydraten te halen uit gezonde producten zoals fruit, groente, peulvruchten, volkorenbrood en graanproducten.

Je kunt koolhydraten indelen op twee manieren, namelijk in ‘enkelvoudig of meervoudig’ en ‘verteerbaar of onverteerbaar’. Goede en slechte koolhydraten bestaan niet, ondanks dat sommige websites zeggen dat dit wel zo is. 

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Een koolhydraat is enkelvoudig als deze bestaat uit één suikermolecuul. Enkelvoudige koolhydraten worden daarom ook wel ‘monosachariden’ genoemd. Goed om te weten: sachariden is een ander woord voor koolhydraten.

Een koolhydraat is meervoudig als deze bestaat uit meerdere suikermoleculen. Meervoudige koolhydraten kun je onder verdelen in disachariden (2 verbonden sachariden), oligosachariden (3 tot 9 verbonden sachariden) en polysachariden (meer dan 9 sachariden).

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Er zijn koolhydraten die je lichaam wel op kan nemen en koolhydraten die je lichaam niet kan opnemen. Ze zijn onder te verdelen in verteerbare en onverteerbare (of niet-verteerbare) koolhydraten.

Verteerbare koolhydraten kan het lichaam opnemen en gebruiken als energiebron. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten en koolhydraten die in de dunne darm kunnen worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten.

Onverteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze kan je lichaam niet opnemen en vormen dus geen energiebron. Wel zijn ze erg belangrijk voor het functioneren van je darmen.

Meer lezen over koolhydraten:

Onbewust krijgen we veel suiker binnen...

Ons lichaam kan niet zonder koolhydraten, maar kan wel zonder de suikers uit ons eten. De meervoudige koolhydraten worden namelijk in het lichaam in kleine stukjes geknipt tot de glucose die we gebruiken als energie. Het is prima om producten te consumeren waar van nature suikers in zitten, want die hebben we nodig voor de nuttige voedingsstoffen die er nog meer in zitten, zoals vitaminen, mineralen en vezels. Wel is het advies om toegevoegde (en vrije) suikers zo min mogelijk te eten en te drinken. Ook al weten we dat koek, snoep en frisdranken niet goed voor ons zijn, toch eten volwassen Nederlanders wekelijks 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers.

Ook zorgen moeilijk leesbare etiketten, misleidende reclames en allerlei verleidingen ervoor dat we onbewust toch veel suikers consumeren. Zo zitten er ook toegevoegde suikers in producten waarvan je het minder verwacht, denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare sauzen en smaakmakers. Wil je leren hoe je suiker kunt herkennen, vervangen en vermijden? En wil je elke maand een heerlijke suikerarm recept ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor onze minder suiker-nieuwsbrief! 

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.