Mac 'n cheese van groenten

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Snijd de prei in de lengte doormidden, snijd in halve ringen en was daarna in een vergiet. Laat goed uitlekken. Pel de knoflook.

Snijd de broccoli in roosjes en houd deze apart. Snijd ook de steel in kleine stukjes en doe deze samen met de prei, tijm en olijfolie in een koekenpan. Bak op laag vuur een beetje glazig.

Roer de meel erdoor en giet beetje voor beetje de melk erbij. Blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de saus gebonden is.

Kook de macaroni intussen 5 minuten in een grote pan water en laat goed uitlekken.

Doe de Parmezaanse en geraspte kaas bij de saus, houd wat kaas apart.

Giet de saus in een blender en doe de spinazie erbij. Pureer alles tot een gladde saus en voeg naar smaak eventueel wat peper toe.

Roer de saus door de macaroni en voeg de broccoliroosjes toe. Is de saus heel dik? Voeg dan eventueel nog wat melk toe.

Schep het geheel in de ovenschaal en verdeel de rest van de kaas erover en het amandelschaafsel.

Bak 30 minuten in de oven.

Serveer eventueel met een lekkere groene salade voor wat extra groenten!

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Eet 7 dagen zonder toegevoegde suikers. Schrijf je gratis in en ontvang direct het magazine.

Eet 7 dagen zonder toegevoegde suikers. Schrijf je gratis in en ontvang direct het magazine.

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g broccoli
  • olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 eetlepel volkoren tarwemeel
  • 500 ml halfvolle melk
  • 150 g macaroni, volkoren
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 g gerapte Goudse kaas of cheddar
  • 100 g spinazie
  • 20 g amandelschaafsel

Koolhydraten 35,4 g
waarvan suikers 9,0 g
Vet 19,9 g
waarvan verzadigd 10,4 g
Eiwit 26,2 g
Vezels 7,8 g
Groente 160 g
Kcal 442
Zout 1,01 g

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Eet 7 dagen zonder toegevoegde suikers. Schrijf je gratis in en ontvang direct het magazine.

Eet 7 dagen zonder toegevoegde suikers. Schrijf je gratis in en ontvang direct het magazine.