Informatie en vragen over collecteren

De collecteweek van het Diabetes Fonds is van 14 t/m 19 oktober 2024. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de collecte.

De collecte stap voor stap

Voor de start van de collecte neemt de collecte-organisator in je woonplaats contact met je op. Samen bespreken jullie welke straten je loopt en wanneer je de collectebus ontvangt. In de meeste gemeenten mag je vanaf 16 jaar collecteren. 

Tijdens de collecteweek ga je op pad met je collectebus. Afhankelijk van je keuze, ontvang je een verzegelde collectebus waar contant geld in kan of een kartonnen collectebus met persoonlijke QR-code. Collecteren mag van maandag t/m zaterdag, overdag en in de avond tot 20.30 uur. Je hoeft zeker niet iedere avond op pad, met een enkel uurtje zijn wij al ontzettend blij, alle beetjes helpen! 

Wist je dat je ook online kunt collecteren? Je krijgt dan een persoonlijke collectepagina die je kunt delen via WhatsApp, e-mail en social media. De mensen in je omgeving kunnen op deze pagina veilig een online donatie doen.

Meld je hier aan als online collectant

Heb je een verzegelde collectebus? Dan lever je deze na de collecte in bij je collecte-organisator. Samen tel je de opbrengst. De organisator zal het geld daarna afstorten.

Heb je gecollecteerd met een kartonnen collectebus? Bekijk dan je persoonlijke opbrengstenpagina om te zien hoeveel je hebt opgehaald.

Veelgestelde vragen over collecteren

Loop alleen in de straten die je hebt afgesproken met je collecte-organisator. Anders bestaat het gevaar dat er straten 'dubbel' worden gelopen. Heb je nog tijd over? Vraag je organisator dan of er nog straten zijn om te collecteren.

Probeer tussen 18.00 uur en 20.00 uur te collecteren. De meeste mensen zijn dan thuis.

Een donatie aan de collectant is altijd eenmalig. Dit geldt dus voor alle vormen van doneren. Je kunt doneren met contant geld, zonder contant geld via een QR-code of online via WhatsApp, e-mail en social media. Er worden geen gegevens zonder toestemming vastgelegd.

Schrijf het adres op en probeer het op een later moment in de collecteweek nog eens. 

Zeker op zaterdag heeft het voordeel om bij een bouwmarkt of supermarkt te collecteren, maar dit mag alleen met toestemming van de winkel.

Wil iemand meer informatie, verwijs dan naar de website van het Diabetes Fonds: diabetesfonds.nl

Voor schade tijdens de collecte, door bijvoorbeeld loszittende stoeptegels, informeer je bij de gemeente voor het verhalen van de schade. Of neem contact op met het collecteteam. 

Heb je het vermoeden of denk je dat er niet juist wordt omgegaan met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, neem dan contact op met het collecteteam via (033) 462 20 55 of collecte@diabetesfonds.nl. Wij zullen je melding onderzoeken en een reactie geven.

Vermeld hierbij in ieder geval:

  • de eigenschap van mogelijke fraude,
  • de naam van de collectevrijwilliger,
  • de straatnaam en de plaats waar de collecte werd gelopen
  • tijdstip/periode van mogelijke misstanden.

Bij collectant aan de deur buiten collecteweek om:

  • tijdstip dat de collectant voor de deur stond,
  • straat- en plaatsnaam waar de collectant collecteerde,
  • en wanneer mogelijk: was de collectant in het bezit van een legitimatiebewijs met het logo van het Diabetes Fonds?

Bij fraude wordt altijd aangifte gedaan bij de politie.

Een andere vraag over de collecte?

Neem dan gerust contact op met het Collecteteam via e-mail collecte@diabetesfonds.nl, bel (033) 462 20 55 of stel je vraag met WhatsApp.

Neem dan gerust contact op met het Collecteteam via e-mail collecte@diabetesfonds.nl, bel (033) 462 20 55 of stel je vraag met WhatsApp.