Informatie en vragen over collecteren

Jaarlijks mogen wij één week langs de deuren om te collecteren. De collecteweek is dit jaar van 30 oktober t/m 4 november 2023. Het CBF bepaalt dit. Fijn dat je meehelpt!

De collecte stap voor stap

Voor de start van de collecte neemt de organisator van je woonplaats contact met je op. Samen bespreken jullie welke straten je loopt en wanneer je de collectebus ontvangt. In de meeste gemeenten mag je vanaf 16 jaar collecteren. 

Meld je aan voor de online collecte. Je kunt daarmee familie, vrienden of collega's via e-mail of social media uitnodigen om te doneren in jouw online collectebus. Vlak voor de collecte krijg je per sms of e-mail de collectebus aangereikt.

Je gaat pad met een verzegelde collectebus én je legitimatiekaart. Collecteren mag van maandag t/m zaterdag, overdag en in de avond tot 20.30 uur. Blijft altijd vriendelijk, ook als er niet gedoneerd wordt. Het is geen 'plicht' om te geven. Misschien steunen deze mensen het Diabetes Fonds wel op een andere manier. Bedank voor iedere gift.Je hoeft natuurlijk niet iedere avond op pad, met een enkel uurtje zijn wij al ontzettend blij, alle beetjes helpen! 

Je levert de verzegelde collectebus in bij je contactpersoon en telt samen de opbrengst. Altijd een spannend moment! De organisator stort het geld af.

Veelgestelde vragen over collecteren

Loop alleen in de straten die je hebt afgesproken met je collecteorganisator of wijkhoofd. Anders bestaat het gevaar dat er straten 'dubbel' worden gelopen. Heb je nog tijd over? Vraag je organisator dan of er nog straten zijn om te collecteren. En als mensen niet open doen, laat je niet ontmoedigen!

Probeer tussen 18.00 uur en 20.00 uur te collecteren. De meeste mensen zijn dan thuis.

Noteer het adres en probeer het op een later moment in de collecteweek nog eens. Of doe een niet-thuisflyer door de brievenbus wanneer mensen niet thuis zijn (en geen 'Nee-sticker' hebben).

Dit mag alleen met toestemming van de manager van de betreffende instantie. Zeker op zaterdag loont het om bij een supermarkt of bouwmarkt te collecteren. Daar tref je misschien mensen die eerder niet thuis waren. Ga ook langs vrienden en familieleden met de collectebus.

Wil iemand meer informatie, verwijs dan naar de website van het Diabetes Fonds: diabetesfonds.nl.

Voor schade tijdens de collecte, door bijvoorbeeld loszittende stoeptegels, informeer je bij de gemeente voor het verhalen van de schade. Of neem contact op met het collecteteam. 

 

 

Uiteraard gaan wij uit van de goedheid van alle collectevrijwilligers, maar helaas blijkt toch dat er af en toe misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid tot collecteren.
Heb je het vermoeden of denk je dat er niet juist wordt omgegaan met de collectegelden, neem dan rechtstreeks contact op met het collecteteam via (033) 462 20 55 of collecte@diabetesfonds.nl. Wij zullen de melding dan uiteraard grondig onderzoeken en een terugkoppeling geven van onze bevindingen.

Vermeld hierbij in ieder geval:

Bij vermoeden van misstanden door bestaande collectant/wijkhoofd/organisator:

  • aard van mogelijke fraude,
  • naam van betreffende collectevrijwilliger,
  • straatnaam waar gelopen werd en de collecteplaats,
  • tijdstip/periode van mogelijke misstanden.

Bij collectant aan de deur buiten collecteweek om:

  • tijdstip dat de collectant voor de deur stond,
  • straat- en plaatsnaam waar de collectant collecteerde,
  • en wanneer mogelijk: was de collectant in het bezit van een legitimatiebewijs met het logo van het Diabetes Fonds?

Bij fraude wordt altijd aangifte gedaan bij de politie.

 

Een andere vraag over de collecte?

Neem dan gerust contact op met het Collecteteam via e-mail collecte@diabetesfonds.nl, bel (033) 462 20 55 of stel je vraag met WhatsApp.

Neem dan gerust contact op met het Collecteteam via e-mail collecte@diabetesfonds.nl, bel (033) 462 20 55 of stel je vraag met WhatsApp.