Podcast 4 - Lange­termijn­effecten leef­stijlzorg

Wat voor gezondheidseffecten hebben leefstijlinterventies? En wat zijn de gevolgen voor mensen met diabetes, de zorg en de maatschappij? Zorgverleners die leefstijl inzetten zijn erg positief, maar er zijn ook sceptici die zweren bij medicatie. In deze podcastaflevering bespreken we de potentie en de gezondheidswinst van leefstijl op lange termijn.

Wat levert passende leefstijlzorg op? Behandelingen worden beter en mensen met diabetes krijgen een hogere kwaliteit van leven, terwijl ze minder of geen medicatie hoeven te gebruiken. Hierdoor zitten ze beter in hun vel met meer energie en functioneren ze beter in het dagelijks leven. Het geeft mensen zelfvertrouwen en ze kunnen de regie over hun eigen gezondheid nemen.

Sceptici

Sceptici gebruiken vaak het argument dat er geen bewijs is dat leefstijlinterventies werken. Maar in de praktijk blijkt dat het wel degelijk werkt. Het is ook een kwestie van de cultuur veranderen in de zorg. Als zorgprofessional is het makkelijker om recepten voor te schrijven, dan iemand te coachen naar gezond gedrag. Dat kost meer moeite.

Werken aan betere onderbouwing

Goede voorbeelden uit de praktijk helpen enorm. Gelukkig zijn er steeds meer succesverhalen van leefstijlinterventies. De grootste hobbel in de zorg is dat we weten hoe we aan ziekte verdienen, maar niet hoe we aan gezondheid kunnen verdienen.

Beluister de podcastaflevering: langetermijneffecten leefstijlzorg

Presentator:
Rens Vandeberg

Gasten:
Hanneke Molema: lid Coalitie Leefstijl in de Zorg en Consultant bij Lifestyle4Health
Niels Chavannes: onderzoeker bij National eHealth Living Lab (NELL) en huisarts