Podcast 5 - Ervarings­des­kundige over diabetes omkeren

Diabetes type 2 omkeren met een leefstijlinterventieprogramma. Hoe gaat dat in de praktijk? Voor de 72-jarige ervaringsdeskundige Jan Dekker verloopt dat heel voorspoedig. Vijf maanden na de start van het programma keert hij diabetes type 2 om, waardoor hij geen medicatie meer nodig heeft.

Voor Jan was het aanpassen van zijn leefstijl een weg vol hindernissen, maar het is uiteindelijk gelukt. Stap voor stap ging hij gezonder leven. Zorgverleners die leefstijl als behandeling gebruiken hebben hem hierin gestimuleerd en ondersteund. De laatste zet in de goede richting is zijn deelname aan de leefstijlinterventie Keer Diabetes2 Om. In dit programma wordt hij begeleid door zorgspecialisten en krijgt hij allerlei adviezen over een gezondere leefstijl. Het resultaat is dat hij diabetes heeft omgekeerd. Hij leeft gezonder dan ooit en daardoor heeft hij stabiele bloedsuikerwaardes zonder medicatiegebruik.

Zorgverleners cruciaal

De huisarts en leefstijlcoach van Jan spelen een belangrijke rol om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan. Zijn huisarts legt vanaf het begin het accent op meer bewegen en zijn leefstijlcoach neemt hem mee naar een Keer Diabetes2 Om-bijeenkomst, waarna hij besluit deel te nemen aan de leefstijlinterventie.

Hobbels in het zorgsysteem

Leefstijl als behandeling wordt in de zorgpraktijk veel te weinig als eerste behandeloptie aangeboden. Dat komt onder andere door de manier waarop het Nederlands zorgsysteem is ingericht. Desondanks zien steeds meer zorgverleners de noodzaak om met leefstijl aan de slag te gaan. Om andere zorgverleners te inspireren is het belangrijk dat succesverhalen over leefstijl als behandeling worden gedeeld.

Beluister de podcastaflevering: Ervaringsdeskundige over diabetes omkeren

Presentator:
Rens Vandeberg

Gasten:
Jan Dekker, ervaringsdeskundige ‘keerde diabetes 2 om’
Diena Halbertsma, directeur Diabetes Fonds