Sybrand Niessen en Martine van Os in Tijd voor MAX uitzending

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes en dat aantal stijgt iedere week met 1.000 mensen. Daarom stond het tv-programma Tijd voor MAX volledig in het teken van diabetes. Diverse gasten praatten over diabetes, zoals wetenschapsjournalist Diederik Jekel, directeur van het Diabetes Fonds Diena Halbertsma en onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning. Tineke Schouten trad op.

Bekijk via uitzending gemist

Diabetes heeft een enorme impact op het leven van mensen. Zowel voor degene die diabetes heeft als voor de directe omgeving. Het berooft mensen van hun vrijheid, doordat ze 24 uur per dag bezig zijn met hun ziekte. Denk onder meer aan het controleren van de bloedsuiker, het uitrekenen en toedienen van insuline en continu rekening houden met wat je eet. Diabetes het is vaak het begin van allerlei problemen, meer dan de helft van de mensen krijgt op latere leeftijd ernstige complicaties zoals schade aan hart, ogen en nieren.

Verhalen van Rafi (8) en Lucas (4)

In Tijd voor MAX het verhaal van de 8-jarige Rafi, hij heeft diabetes type 1. Sinds hij de diagnose heeft gekregen, staat zijn leven dag én nacht in het teken van de ziekte. Vader Murat: 'Over vijftien of dertig jaar kunnen zijn hart en vaten, zenuwstelsel, ogen, nieren en voeten blijvende schade oplopen. Zijn levensverwachting is lager dan die van ons. Dat maakt mij emotioneel kapot.'

Ook vertellen we het verhaal van de 4-jarige Lucas en zijn ouders. Ruim anderhalf jaar geleden werd Lucas heel ziek. Na een bezoek aan de huisarts kregen ze te horen dat hij diabetes heeft. Hun leven kwam in een sneltreinvaart waar de ouders en Lucas in mee moeten gaan. Die trein is helaas nog steeds niet tot stilstand gekomen.

Baanbrekende therapie

Prof. dr. Eelco de Koning

Te gast is internist en onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning. Dankzij het Diabetes Fonds doet hij onderzoek voor een leven vrij van diabetes. In een groot samenwerkingsverband werkt hij samen met prof. dr. Aart van Apeldoorn hard aan een nieuwe therapie, namelijk het ontwikkelen van insulineproducerende cellen en een goede verpakking van deze cellen. Met deze baanbrekende therapie moet het lichaam weer zelf insuline aanmaken. Als de therapie aanslaat, komt de genezing van diabetes een stap dichterbij.

Word donateur

Steun baanbrekend onderzoek en draag bij aan een toekomst vrij van diabetes. 

 

Steun baanbrekend onderzoek en draag bij aan een toekomst vrij van diabetes. 

 

Foto: Janita Sassen / MAX