Sybrand Niessen en Martine van Os in Tijd voor MAX

Het tv-programma Tijd voor MAX stond op Wereld Diabetes Dag in het teken van diabetes. Deze onderschatte ziekte heeft vaak enorme impact op het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. In het programma was er veel aandacht voor de kunstalvleesklier.

Kijk de uitzending terug

De hele dag aan je ziekte denken, dag en nacht bezig zijn met prikken, meten, spuiten, eten. Voor mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline is dit de harde werkelijkheid, ook al zie je dat niet aan de buitenkant.

Ter gelegenheid van Wereld Diabetes Dag besteedde Tijd voor MAX op donderdag 14 november aandacht aan deze ingrijpende ziekte. Te gast waren onder anderen actrice Loes Haverkort, haar man heeft diabetes, en werktuigbouwkundige Robin Koops.

Stand van zaken kunstalvleesklier

Koops ontwikkelde de kunstalvleesklier, een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van het eindeloze prikken, meten, spuiten, eten. Het verkleint ook de kans op latere complicaties.

Koops liet in de studio zien hoe de kunstalvleesklier werkt, en verteltde wat hij en zijn team doen om het apparaat beschikbaar te maken voor mensen met diabetes. Zo veel mensen kijken er met spanning naar uit. Het zou voor hen een vrijheid betekenen waar ze tot nu toe nauwelijks van durfden te dromen.

Weer een leven terug

BepVerder zag je in de uitzending ook het verhaal van Bep (68), zij heeft diabetes type 1. Bep en haar man wonen bijna permanent op een camping vlakbij het ziekenhuis, omdat zij heel vaak moet worden opgenomen door haar instabiele bloedsuikers. Toen Bep meedeed aan een test van de kunstalvleesklier, kreeg zij weer een leven terug.

> Kijk hier de uitzending terug

Maak de kunstalvleesklier mogelijk!

Met jouw gift kunnen we ervoor zorgen dat de kunstalvleesklier sneller voor meer mensen beschikbaar is.

Met jouw gift kunnen we ervoor zorgen dat de kunstalvleesklier sneller voor meer mensen beschikbaar is.

Foto: MAX / Janita Sassen