Tijd voor MAX

Tijd voor MAX stond op woensdag 21 november om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van diabetes. Deze onderschatte ziekte heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. 

Te gast zijn onder anderen Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan en werktuigbouwkundige Robin Koops. Koops bedacht een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van al het prikken, rekenen en spuiten. En ook de kans op complicaties kan verkleinen.

In de jaren 90 zette de diagnose diabetes type 1 het leven van Robin Koops op zijn kop. Maar de nuchtere werktuigbouwkundige uit Twente ging niet bij de pakken neerzitten. ‘Als ik een probleem zie, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik wilde een apparaat bedenken dat de bloedsuiker voor je regelt, zodat je niet meer de hele dag aan je diabetes hoeft te denken.’ Tegenwoordig werkt Robin met een heel team aan de kunstalvleesklier waarmee honderdduizenden mensen die dagelijks prikken en spuiten hun vrijheid weer terug kunnen krijgen. 

Verder zien we het verhaal van Anton. Al bijna 40 jaar leeft hij met de gevolgen van diabetes type 1. Al sinds hij 14 jaar is, zijn de bloedsuikerwaardes van Anton continu ontregeld. Ook de 11-jarige Isabel vertelt haar verhaal. Ze leeft al 6 jaar lang met diabetes en ook zij krijgt haar waardes niet goed onder controle, tot grote zorgen van haar ouders. De kunstalvleesklier zou haar meer vrijheid en een verminderde kans op complicaties geven. 

Bekijk via uitzending gemist

Maak de kunstalvleesklier mogelijk

Geef mensen met diabetes hun vrijheid terug

Geef mensen met diabetes hun vrijheid terug