Verslag van de bijeenkomst op 13 november in Amersfoort

Op de avond voor Wereld Diabetes Dag organiseerden het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland (DVN) een bijeenkomst met een mix van wetenschap én ervaringsdeskundigheid: Giesje Nefs en Robin Koops vertelden hoe het staat met oplossingen voor diabetes type 1, en de laatste ontwikkelingen in hun onderzoek.

De ruim 350 aanwezigen in Amersfoort worden hartelijk welkom geheten door dagvoorzitter Wanda Catsman, vanuit zowel het Diabetes Fonds als Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Deze avond organiseren we gezamenlijk, omdat we al een tijd met elkaar in gesprek zijn over verregaande samenwerking. Zo kunnen we samen nog meer bereiken voor iedereen met diabetes. Binnenkort volgt meer nieuws.

Diabetes combineren met je dagelijks leven

De eerste spreker van de avond is dr. Giesje Nefs, diabetespsycholoog. Zij vertelt over haar onderzoek naar het voortdurende spanningsveld tussen je diabetesdoelen en de andere dingen in je leven. Haar onderzoek richtte zich op jongvolwassenen, maar ook volwassenen herkennen zich in de voorbeelden. 

Ook heeft Giesje het apart nog even over de psychologische kant van diabetestechnologie. De moderne insulinepompen en glucosesensors nemen steeds meer diabeteshandelingen van je over. Daar staat tegenover dat je de nodige apparatuur aan je lijft hebt, die je bovendien ieder moment van de dag herinnert aan je diabetes.

Diabetesvereniging Nederland 75 jaar

Volgend jaar bestaat DVN al 75 jaar, en beleidsadviseur Carin Koning van DVN neemt de zaal kort mee in een overzicht. In al die jaren zijn de diabeteszorg en het leven met diabetes enorm veranderd en verbeterd, maar de vereniging is nu nog steeds even hard nodig als toen.

Praktijkervaringen met de kunstalvleesklier

Robin Koops heeft zelf diabetes type 1 en ontwikkelde met zijn bedrijf Inreda Diabetic BV de kunstalvleesklier. Dat is een apparaat met insuline en glucagon dat automatisch de bloedglucosewaarden regelt, zoals je lichaam dat zelf ook doet. Hij draagt hem vandaag precies een jaar.

Robin vertelt over de laatste stand van zaken en de ervaringen met deze pomp. Mede dankzij vele giften kon hij afgelopen jaar goed doorwerken en komt de CE-markering hopelijk volgend jaar rond. Dan gaat het onderzoek verder, dus giften zijn nog steeds meer dan welkom.

Op het podium staat ook ervaringsdeskundige Inge, die de kunstalvleesklier enkele weken heeft getest. ‘Normaal was ik altijd bezig met elke stap die ik zette. Nu ben ik twee weken lang niet boven de 12 mmol/mol geweest en ik kon gewoon alles doen. Het gevoel van vrij te zijn gun ik iedereen’. 

Winnaars van Het Beste Diabetesidee

De avond ging verder met de bekendmaking van de winnaars van Het Beste Diabetesidee 2019. Daarvoor kon iedereen met een praktisch idee voor een betere kwaliteit van leven met diabetes een idee inzenden. Het Diabetes Fonds stelde financiering beschikbaar voor de uitvoering van de beste ideeën, door een jury bepaald. De winnaars van 2019:

  • Praktijkondersteuner Els van Beek-Van Kampen met een voedingsbrochure voor laaggeletterden en anderstaligen. Met behulp van haar prachtige duidelijke zelfontworpen brochure legt ze met behulp van afbeeldingen uit wat je wel en niet moet eten als je diabetes (type 2) hebt.
  • Sanne van Beem en Anne Jacobs van Stichting ééndiabetes met een diagnosemagazine voor jongvolwassenen met diabetes type 1. Sanne en Anne merkten zelf dat er informatiemateriaal is voor jonge kinderen óf voor volwassenen, maar nog niet voor jongeren. Daar gaan zij verandering in brengen!

Aandacht op Wereld Diabetes Dag

Verder is het op 14 november Wereld Diabetes Dag, met internationaal het thema 'zorg voor elkaar'. Die dag delen DVN en het Diabetes Fonds in Amersfoort bloemen met kaartjes uit waarmee je iemand kunt laten weten dat je trots bent hoe hij/zij omgaat met haar diabetes, of om net als Juba in het filmpje iemand te bedanken voor alle steun bij je diabetes.Gasten kunnen tijdens de borrel een bloem ophalen.

Ook staat op Wereld Diabetes Dag de tv-uitzending Tijd voor MAX in het teken van diabetes, met onder anderen Robin Koops. (Bekijk hier de uitzending terug.) 

Tijd om bij te praten!

De zaal heeft genoeg gehoord om uitgebreid over door te praten, tijdens de borrel en informatiemarkt. Velen gingen in gesprek met Giesje Nefs en Robin Koops, en met de medewerkers van het Diabetes Fonds en DVN. Zo konden ze nog alle vragen kwijt die ze hadden over het leven met diabetes, en natuurlijk over de kunstalvleesklier.

Wij genieten na van een inspirerende avond, alle sprekers en gasten hartelijk dank voor jullie aanwezigheid en betrokkenheid!

 

Maak de kunstalvleesklier mogelijk!

Met jouw gift kunnen we ervoor zorgen dat de kunstalvleesklier sneller voor meer mensen beschikbaar is.

Met jouw gift kunnen we ervoor zorgen dat de kunstalvleesklier sneller voor meer mensen beschikbaar is.