Afweer­cellen in hersenen en gevoelig­heid voor insuline

Microglia zijn afweercellen in de hersenen. Ze zorgen voor een gezonde en veilige omgeving voor de hersencellen. Wanneer microglia steeds actief zijn, dan gebruiken zij meer glucose (suiker) en vetten. Onderzoeker Yi keek of hierdoor andere hersencellen te weinig glucose krijgen en de gevoeligheid voor het hormoon insuline verminderde.

Als mensen minder gevoelig worden voor insuline, blijft hun bloedsuiker te hoog. Dit is een eerste stap op weg naar diabetes type 2. Eerder ontdekte onderzoeker Yi van het AMC dat microglia in een bepaald hersengebied steeds actief zijn wanneer er verminderde gevoeligheid voor insuline is.

Invloed hersenen op de insulinegevoeligheid

In dit onderzoek is gekeken of een verhoogd glucoseverbruik door microglia ervoor zorgt dat minder glucose bij de naburige hersencellen terecht komt. De hersencellen kunnen dan mogelijk signalen aan het lichaam geven om de suikerspiegels hoger te houden. Daardoor wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat zorgt voor de opname van suiker uit het bloed.

Als dat gebeurt, dan gaat het controleren van de insulinegevoeligheid door de hersencellen een stuk lastiger. En dat moeten we voorkomen!

Glucosegebruik remmen door nanodeeltjes

De onderzoeker gebruikte speciale ‘nanodeeltjes’. Deze piepkleine deeltjes leverden medicijnen af op de juiste plek in de hersenen. Want het glucoseverbruik door de microglia nam af en het vetverbruik nam toe.

Verhoogd vetverbruik door microglia verbetert insulinegevoeligheid

Het onderzoek liet zien dat het afremmen van het glucoseverbruik door de microglia de gevoeligheid in het lichaam voor insuline niet verbeterde. Maar de onderzoeker ontdekte wel dat een verhoogd vetgebruik door de microglia de insulinegevoeligheid mogelijk kan verbeteren. En nu we dat weten, is dat misschien een eerste stap in het ontwikkelen van een nieuwe behandeling voor diabetes type 2.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.144
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. Chun-Xia Yi
Kosten: € 100.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Shutterstock.com / Gorodenkoff