Amino­zuren en gezond­heid bij diabetes type 2

De aminozuren leucine, isoleucine en valine zijn belangrijke bouwstenen van het lichaam. Ze doen ook iets in het ontstaan van diabetes type 2. Kunnen we via deze aminozuren diabetes type 2 voorkomen, of de gezondheid verbeteren als je het al hebt?

Mensen met diabetes type 2 hebben in hun bloed drie sterk verhoogde aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Aminozuren zijn belangrijke bouwstenen in ons lichaam en je haalt ze bijvoorbeeld uit vlees, rauwe zalm, peulvruchten en noten. Onlangs is aangetoond dat deze drie aminozuren al verhoogd zijn 12 jaar voordat iemand diabetes krijgt.

Diabetes type 2 opsporen

Dr. Phielix van Maastricht UMC+ heeft al eerder onderzoek gedaan naar deze aminozuren. Daarin zag ze dat de hoeveelheid aminozuren sterk samenhing met een verlaagde insulinegevoeligheid, veel vet in de lever en een verminderde energieproductie.

Mogelijk ontstaan deze problemen zelfs door te veel aminozuren in het bloed. De onderzoeker kon ook diabetes type 2 opsporen door aminozuren te meten. De verhoging van de aminozuren in bloed komt waarschijnlijk door een verstoorde afbraak in de spieren en lever.

Aminozuren verlagen

In dit nieuwe onderzoek gaat Phielix de drie aminozuren verlagen in het bloed van mensen met diabetes type 2. Ze hoopt daarmee hun bloedsuiker en gezondheid te verbeteren en houdt goed bij via welke processen in het lichaam dit dan precies werkt.

Om de aminozuren in het bloed te verlagen, gebruikt dr. Phielix een medicijn met de naam sodium-phenylbutyraat (Na-PB). Dit medicijn wordt vaak zonder problemen gegeven aan mensen met slecht werkende nieren.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.82.010
Status: Lopend
Onderzoeker: dr. E. Phielix
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.