Antibiotica bij botinfecties in de voet: hoe lang en hoeveel?

Eén op vijf mensen met diabetes krijgt een voetprobleem. De helft hiervan krijgt een voetinfectie, die in ernstige gevallen kan leiden tot een botinfectie. Tot nu is onbekend hoe lang je zo’n infectie met antibiotica moet behandelen. Dit onderzoek moet daar verandering in brengen.

Voetproblemen komen veel voor bij mensen met diabetes. Toch is nog niet duidelijk hoe lang mensen met antibiotica moeten worden behandeld. Te kort kan leiden tot amputatie, te lang tot bijwerkingen, resistentie van bacteriën en hogere kosten. Ook is nog niet duidelijk hoe je het beste kunt bepalen welke bacterie de infectie veroorzaakt.

Welke bacterie?

Elke bacterie heeft een ander soort antibiotica nodig. Daarom is het belangrijk om te bepalen welke bacterie een infectie veroorzaakt. Hier zijn verschillende methodes voor. Je kunt een watje langs de wond halen, je kunt een stukje weefsel uit de wond halen of uit het bot. In dit onderzoek gaan ze kijken wat de beste techniek is.

Hoe lang antibiotica?

Daarnaast gaat dr. Peters met een PET-scan onderzoeken hoe lang een infectie actief is. Voor de PET-scan wordt een licht-radioactief middel ingespoten dat via de bloedbaan op de plek van een infectie gaat zitten. De infectie licht dan op in de scan. Hoe actiever de infectie, hoe duidelijker deze oplicht in de scan.

Minder amputaties, minder bijwerkingen

Dit onderzoek zal de behandeling van botinfecties bij mensen met diabetes sterk verbeteren. Doordat dr. Peters zelf in nationale en internationale commissies voor de richtlijnen van de behandeling van de diabetische voet zit, kunnen de resultaten van dit onderzoek gelijk tot veranderingen in de zorg leiden. Hopelijk leidt dit tot minder amputaties, minder bijwerkingen van antibiotica en minder resistentie van antibiotica.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.82.014
Status: Lopend
Onderzoeker: dr E.J.G. Peters
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.