Foto Behandeling op maat om diabetes type 1 te stoppen shutterstock Liukov

Bekijk de tv-uitzending met Bart Roep 
(De Kennis van Nu, 24 maart 2016 door NTR)

Prof. dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt met zijn team aan een therapie om diabetes type 1 te stoppen. Ook zoekt hij naar behandelingen op maat, want geen mens met diabetes is hetzelfde.

Bij diabetes type 1 valt je eigen afweersysteem de cellen aan die insuline maken. Maar waarom? En wat zijn de persoonlijke verschillen? Hoe stoppen we het afweersysteem? Daarover gaat dit onderzoek, om te komen tot genezende behandelingen op maat.

Afweercellen heropvoeden

In dit onderzoek test Roep een nieuwe, spectaculaire celtherapie. De onderzoekers halen bepaalde afweercellen uit het bloed en behandelen ze met onder meer vitamine D3. Daarmee willen ze de afweercellen als het ware opnieuw opvoeden. Vervolgens gaan de cellen weer terug het lichaam in, ze worden ingespoten via micronaaldjes in de huid van de buik. Eenmaal terug in het lichaam sturen ze hopelijk het afweersysteem bij, waardoor het stopt met de aanval tegen de insulineproducerende cellen.

Behandeling op maat

Het team van prof. dr. Bart Roep wil ook achterhalen waarom het afweersysteem zich vergist en de insulineproducerende cellen aanvalt. Onlangs ontdekte het team iets bijzonders over die cellen: ze hebben zelf bepaalde eiwitten bij zich die de aanval uitlokken bij het afweersysteem. Roep: 'Dat is een van de mooie resultaten die we afgelopen jaren hebben behaald. Dankzij de steun van het Diabetes Fonds en stichting DON kunnen we hier verder onderzoek naar doen en nieuwe behandelingen testen. Daarbij kijken we ook naar verschillen tussen patiënten, voor behandelingen op maat.'

Het Diabetes Fonds en Stichting DON betalen gezamenlijk dit onderzoek.

Wil je helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? 

Geef eenmalig of word donateur en help mee.

Doe een gift

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2013.40.1693
Status: Lopend
Onderzoeker: Prof. dr. B.O. Roep
Kosten: € 1,5 miljoen