Behandeling tegen chronische vermoeidheid bij diabetes

Veel mensen met diabetes type 1 hebben last van chronische vermoeidheid. Een nieuwe gedragstherapie helpt hiertegen, ontwikkeld door verschillende ziekenhuizen en instellingen samen.

Veertig procent van de mensen met diabetes type 1 is moe. Niet gewoon moe, maar zo moe dat ze niet meer normaal kunnen functioneren en genieten van het leven. Het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) hebben een nieuwe therapie ontwikkeld om hier beter mee om te gaan.

Diabetes en vermoeidheid

Chronische vermoeidheid bij diabetes komt deels door een schommelende bloedsuikerspiegel. Maar wanneer iemand erg lang moe blijft, komt dat vaak vooral door bepaalde gedachten en gedrag. Bijvoorbeeld onregelmatig slapen, of het idee dat je machteloos bent tegenover de vermoeidheid. Deze gedachten en gedrag zijn bij te sturen met ‘cognitieve gedragstherapie’.

Succesvolle test

In totaal deden 120 mensen met diabetes type 1 mee aan een onderzoek naar de gedragstherapie tegen vermoeidheid. De helft kreeg de therapie en de andere helft niet. Na vijf maanden waren de mensen die de therapie kregen minder moe dan de andere groep. Driekwart van hen was zelfs niet langer ernstig moe.
Ook hebben ze minder belemmering in hun dagelijkse bezigheden. Dit komt onder andere doordat ze zich minder richten op vermoeidheid, meer controle krijgen over de klachten en actiever worden. Ook worden depressieve symptomen minder.

Online therapie

De behandeling bestaat uit online opdrachten en gesprekken met een therapeut. Met oefeningen en tips leren mensen hun activiteiten beter te verdelen over de dag, lichamelijk actief te blijven, beter met hun diabetes om te gaan en hun slaap-waakpatroon te verbeteren. De oefeningen zijn afgestemd op de persoonlijke behoeftes van de mensen. Handig is dat mensen dit grotendeels thuis kunnen doen.

Toekomst

Deze behandeling is nog niet beschikbaar in de praktijk. Het NKCV is van plan de therapie op te nemen in hun reguliere zorgaanbod. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2012.00.1483
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. J.A. Knoop
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.