Betere bloed­suiker­waarden door medicijn bij diabetes type 2?

Bij mensen met diabetes type 2 werkt de verbranding in de spieren minder goed. Het medicijn fenylboterzuur verbetert de verbranding van aminozuren. Dr. Phielix onderzoekt of stimuleren van deze verbranding een positieve invloed heeft op de bloedsuikerwaarden.

Eerder zagen de onderzoekers veelbelovende resultaten bij een behandeling van twee weken met het medicijn fenylboterzuur. Het verbetert de insulinegevoeligheid van de spieren. En de bloedsuikerspiegel lijkt lager.

Over het onderzoek

Doordat de verbranding in de spieren minder goed werkt, hoopt een specifieke soort aminozuren op in het bloed. De spieren verbranden glucose dan minder goed. Dr. Phielix en haar team onderzoeken of stimuleren van de verbranding van die soort aminozuren voor een nieuwe behandeling zorgt.

De mensen met diabetes type 2 die deelnemen krijgen 3 maanden fenylboterzuur en 3 maanden een placebo, in willekeurige volgorde. Het onderzoeksteam kijkt naar de gevolgen van de behandeling.

Leefstijl veranderen is lastig

Niet alle mensen met diabetes type 2 zijn te helpen met het veranderen van de leefstijl. Veel mensen hebben medicatie nodig om hun bloedsuiker onder controle te houden. En zelfs mensen die wel geholpen kunnen worden door hun leefstijl te veranderen, vinden het moeilijk om dit op lange termijn vol te houden. Mogelijk helpt de behandeling met fenylboterzuur hen.

Fenylboterzuur als aanvullende medicatie

Dit onderzoek kan een nieuwe behandeling voor mensen met diabetes type 2 dichterbij brengen. Mensen zouden het medicijn kunnen gebruiken als een aanvulling op hun behandeling, naast aanpassingen in leefstijl. Of als startbehandeling om mensen een eerste duwtje in de goede richting te geven. Daarna kunnen aanpassingen in leefstijl beter vol te houden zijn.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2022.35.001
Status: Lopend
Onderzoeker: dr. Esther Phielix
Kosten: € 249.625

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.