Een hand waarbij één van de vingers een druppel bloed heeft, terwijl de andere hand een glucosemeter vasthoudt die de bloedsuikerwaarde meet.

Een belangrijke oorzaak van complicaties bij diabetes zijn de pieken in de bloedsuiker na het eten van een maaltijd. Waarom zijn deze pieken zo schadelijk en hoe kunnen we dit effect tegengaan?

Bij mensen met diabetes stijgt de bloedsuikerwaarde in het bloed na het eten. Deze pieken van bloedsuiker zijn een belangrijke oorzaak van complicaties, zoals hart- en vaatziekten, oogschade en nierfalen. Bij de verbranding van suiker ontstaat een giftige stof, namelijk methylglyoxaal.

Methylglyoxaal

Dr. Hanssen denkt dat dit stofje methylglyoxaal de reden is dat pieken in de bloedsuiker zo schadelijk zijn. Methylglyoxaal ontstaat heel snel bij suikerverbranding en piekt ook na de maaltijd. Uit laboratoriumproeven blijkt nu dat methylglyoxaal pieken inderdaad een ontsteking van de bloedvaten veroorzaken. Die schade aan de bloedvaten vergroot de kans op het krijgen van complicaties aan ogen, nieren of voeten. Bij deelnemers aan het grote Maastricht bevolkingsonderzoek vond Hanssen eveneens associaties tussen methylglyoxaal pieken en schade aan de kleine bloedvaten.

Effect tegengaan met vitamine

Vervolgens heeft dr. Hanssen onderzocht of die ontsteking kan worden tegengegaan door de vitamine pyridoxamine. Ook daar blijken aanwijzingen voor te bestaan. Vooral bij mensen met overgewicht kan pyridoxamine methylglyoxaal verlagen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze vitamine als een mogelijk medicijn complicaties kan voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.81.005
Status: Afgerond
Onderzoeker: dr. N.M.J. Hanssen
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Marcel Paschertz / Shutterstock.com