Foto van meisje op een schommel

Zelfs mensen met diabetes die goede gemiddelde bloedsuikerwaarden hebben, kunnen schade krijgen aan hun kleine bloedvaatjes. Vooral als hun bloedsuikerspiegel veel schommelt. Deze schade leidt uiteindelijk tot problemen aan de ogen, nieren en zenuwen. Het is alleen niet goed bekend hoe dat werkt. Dr. Rick Meijer (Radboudumc) onderzoekt dit.

Grote schommelingen in de bloedglucose en ontsteking verhogen het risico op het krijgen van schade aan de bloedvaatjes. Dr. Rick Meijer en zijn team denken dat deze twee zaken met elkaar te maken hebben.

Schommelingen onderzoeken

Ze onderzoeken of schommelingen bij mensen met diabetes type 1 voor ontstekingsreacties zorgen. Want dat zorgt voor complicaties. Bij mensen met veel schommelingen analyseren ze data van glucosesensoren. Die data vergelijken ze met sporen van ontstekingen in het bloed.

Medicijn dat onstekingsreacties remt

Het onderzoeksteam hoopt dat schade aan de kleine bloedvaatjes wordt voorkomen door het tegenhouden van de ontstekingen. Tijdens het onderzoek krijgen mensen met diabetes type 1 die grote schommelingen in de bloedsuikerwaarden hebben een medicijn dat ontstekingsreacties remt.

Na de behandeling onderzoekt het team of deze mensen minder schade aan hun kleine bloedvaatjes hebben. Met die kennis willen ze mensen met een hoger risico identificeren. Om bij die mensen het ontstaan van complicaties te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Foto: Photo Spirit / Shutterstock.com