Dokter bij patiënt in ziekenhuis

Helaas krijgen veel mensen met diabetes type 2 te maken met complicaties. Medicijnen tegen deze complicaties werken bij iedereen anders. De een knapt ervan op, bij de ander hebben ze geen effect, of iemand gaat juist achteruit door de medicatie. Waardoor komt dat?

Het doel van het medicijn canagliflozine is om de opname van de glucose (suiker) in de nieren te remmen en de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 2 te verlagen. Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink onderzocht hoe het komt dat het medicijn niet bij iedereen werkt.

Radioactief vlaggetje

Prof. dr. Lambers Heerspink vermoedt dat canagliflozine in het lichaam niet bij iedereen op de plaats van bestemming terechtkomt. Om dat vast te stellen maakte hij canagliflozine met een soort radioactief 'vlaggetje' eraan (18F-canagliflozine). Dit is niet schadelijk voor het lichaam, maar hiermee meet je wel waar het medicijn in het lichaam terechtkomt.

Werking is hetzelfde

Ook al zit het vlaggetje eraan, de structuur van het radioactieve medicijn is hetzelfde als het originele medicijn. Het werkt precies hetzelfde. De onderzoeker toonde dit aan door vast te stellen dat 18F-canagliflozine, net als canagliflozine, bindt aan een eiwit in het lichaam dat zorgt voor de opname van glucose in de nieren.

Vervolgonderzoek

In vervolgonderzoek wil prof. dr. Lambers Heerspink bij mensen met diabetes type 2 kijken waar 18F-canaglifozine in het lichaam naartoe gaat en bindt. Dit wil hij doen met speciale technieken waarbij PET-scanners worden gebruikt. Dit levert mogelijk nieuwe inzichten op waarom canagliflozine bij bepaalde mensen met diabetes type 2 niet werkt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.119
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink
Kosten: € 100.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Shutterstock.com / Marcos Mesa Sam Wordley