Een pilletje of naar bed?

Hebben slaapproblemen invloed op de bloedsuiker? En word je bloedsuiker beter als je goed slaapt? Dr. Femke Rutters onderzocht dit bij mensen met diabetes type 2 en slapeloosheid.

Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Als je slecht slaapt, reageert je lichaam soms minder goed op insuline. En dat kan een negatieve invloed hebben op de bloedsuiker. Dr. Femke Rutters bekeek of beter slapen de bloedsuiker verbetert bij mensen met diabetes type 2 die slaapproblemen hebben.

Hogere bloedsuiker bij mensen met type 2 en slaapproblemen

Eerst keek de onderzoeker naar de gegevens van ruim 1.250 mensen met diabetes type 2. Ze zag dat 1 op de 3 mensen met diabetes type 2 slaapproblemen heeft én dat zij hogere bloedsuikers hebben dan mensen zonder slaapproblemen. Ook hadden mensen met slaapproblemen na een jaar een grotere stijging van de bloedsuiker en bloedvetwaarden, in vergelijking met mensen zonder slaapproblemen.

Gedragstherapie om beter te slapen

Daarna kregen 57 mensen met diabetes type 2 en slaapproblemen gedragstherapie. Die therapie richtte zich op het verbeteren van de slapeloosheid. De gedragstherapie bleek succesvol: zes maanden na de behandeling waren de slaapproblemen minder én was de bloedsuiker beter.

Slapen is belangrijk voor je bloedsuiker

Slaapproblemen komen dus veel voor bij mensen met diabetes type 2 en dat kan de bloedsuiker beïnvloeden. De onderzoeker zag dat de therapie om slapeloosheid tegen te gaan mogelijk werkt om de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 2 te verbeteren. Er is nog wel meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen. Maar dat goed slapen belangrijk is voor je bloedsuiker, blijkt wel weer.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.112
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. Femke Rutters
Kosten: € 99.935

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock.com / Photographee.eu