Foto: Vrouw met kussen over haar hoofd

Nederlandse en Canadese universiteiten doen gezamenlijk onderzoek bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De onderzoekers willen kijken of leefstijlverandering een gunstig effect heeft op het herstel van hun dag- en nachtritme.

Ritme eten, bewegen en slapen

De Nederlandse onderzoekers concludeerden eerder al dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoord dag- en nachtritme hebben, ook wel 'biologische klok' genoemd. Ook is bekend dat mensen die bijvoorbeeld in ploegendienst werken een groter risico hebben op diabetes type 2. Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de 'juiste tijden' een gunstige invloed heeft op de gezondheid van mensen. "Het kan veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen'', vertelt prof. dr. Patrick Schrauwen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en hoofdprojectleider van het nieuwe onderzoek.

Risico diabetes type 2 verkleinen

De meest vooraanstaande internationale diabetesexperts werken samen om de stofwisseling bij mensen te onderzoeken en te verbeteren. Voor dit onderzoek werkt Schrauwen onder meer samen met zijn Canadese collega prof. André Carpentier. ''Met het onderzoek zien we welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Vanuit deze resultaten gaan we effectieve leefstijlinterventies ontwikkelen om het risico op diabetes type 2 bij hen te verkleinen”, vertelt Schrauwen.

Internationale samenwerking

Het vijf jaar durende internationale onderzoek genaamd 'The right timing to prevent type 2 Diabetes' (TIMED) is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Het Diabetes Fonds, ZonMw, Health Holland, CIHR en private partners leveren een gezamenlijke bijdrage van ongeveer 5 miljoen euro.

Gezond leven makkelijker maken

Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Diabetes Fonds: "In Nederland leven ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2 en 1,1 miljoen mensen met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Een gezonde leefstijl kan bij een deel van deze mensen diabetes type 2 voorkomen. De resultaten van dit onderzoek en de te ontwikkelen leefstijlinterventies gaan bijdragen aan een van onze speerpunten: helpen gezond leven makkelijker te maken."

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2019.11.101
Status: Lopend
Onderzoeker: Prof. dr. P. Schrauwen
Kosten: € 500.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: megaflopp/shutterstock.com