Hoe leg je je kind uit wat diabetes is? Wat moeten kinderen doen als papa een hypo of hyper heeft? Waarom prikt mama zich regelmatig? Een leesboek voor kinderen biedt uitkomst.

Diabetes is een ziekte die een stempel drukt op het hele gezin. Als een van hun ouders diabetes heeft merken kinderen daar ook iets van. Maar hoe leg je deze complexe ziekte nu goed uit aan jonge kinderen?

Diabetes begrijpelijk maken

Een moeder die een hypo heeft of een vader die een pompje aan zijn lichaam draagt. Deze dingen kunnen best spannend of zelfs beangstigend zijn voor kinderen. Als kinderen beter begrijpen wat diabetes is, wordt het een stuk minder eng.

Leesboek

Er zijn al boeken over diabetes voor kinderen. Maar deze boeken gaan er vanuit dat de kinderen zelf diabetes hebben. Een boek over ouders die diabetes hebben bestond nog niet. Daarom kwamen Willeke en Ansje, twee moeders met diabetes type 1, op het idee om een verhaal te schrijven voor kinderen met een ouder met diabetes.

Inhoud van het boek

‘Mama heeft diabetes’ is een (voor-)leesboek voor kinderen vanaf een jaar of zes. Het boek vertelt over het alledaagse leven van Jasper (10) en Eva (8) die een moeder hebben met diabetes type 1. Kinderen leren meer over diabetes en hoe ze papa of mama kunnen helpen wanneer dat nodig is. Het boek is te koop op www.mamaheeftdiabetes.nl.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.30.002
Status: Afgerond
Onderzoeker: W. Mulder
Kosten: € 17.500

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.