Nieuwe behandeling met galzouten

Huidige behandelingen voor diabetes type 2 werken niet altijd even goed. Onderzoekers in Amsterdam willen daarom een nieuwe eenvoudige behandeling met galzouten gaan testen. 

Galzouten worden door de lever aangemaakt en spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Behandeling met galzouten kan een eenvoudige behandeling zijn omdat het lichaamseigen stoffen zijn.

Productie van darmhormonen

Galzouten stimuleren de productie van darmhormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de alvleesklier meer insuline afgeeft. Mensen met diabetes type 2 produceren minder van deze darmhormonen.

Ontstekingen in de darmen

Ook verminderen galzouten de ontsteking in de darmen na een maaltijd. Deze ontstekingen ontstaan bij iedereen, maar zijn erger als je veel of vet hebt gegeten. Eerder onderzoek liet zien dat mensen met diabetes type 2 meer last hebben van ontstekingen.

Onderzoek

Dit onderzoek test wat de effecten van galzouten zijn op insulinegevoeligheid en bloedsuikerwaarden. Hierbij worden twee soorten galzouten getest. Galzouten die de productie van darmhormonen stimuleren en galzouten die zorgen voor een afname van de ontsteking in de darmen.

Vervolg

Als deze behandeling werkt, kan dit relatief makkelijk vertaald worden naar een nieuw geneesmiddel in de praktijk.

Dit project wordt in samenwerking met ZonMw (subsidient van de overheid) gefinancierd.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.