Nieuwe behandeling met kou tegen diabetes type 2

Een koude omgeving verbetert de insulinegevoeligheid bij mensen met prediabetes en diabetes type 2. Doel van dit onderzoek was om een koudetherapie te ontwikkelen voor het voorkomen en behandelen van diabetes type 2.

Contact met kou is een veelbelovende alternatieve therapie voor het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Kou verhoogt namelijk het energiegebruik en kan de insulinegevoeligheid verhogen. Maar hoe moet die koudetherapie er precies uit zien? Hoe koud moet het zijn en hoe lang moet je in de kou zitten?

Therapie

In deze studie worden verschillende therapieën onderzocht. Deze therapieën verschillen in temperatuur en duur van blootstelling aan die temperatuur. Van heel koud (4°C) voor slechts 20 minuten per dag tot milde kou (19°C) voor 3 uur per dag.

Onderzoek naar rillen

Resultaten uit eerder onderzoek lieten zien dat spierspanning of rillen door kou gunstig is voor de bloedsuiker. Daarom keek men in dit onderzoek ook naar het effect van rillen. Als eerste het effect van een uur rillen per dag. Zou it goed werkten dan was het idee om verder te onderzoeken welke tijdsduur van rillen het beste werkt.

Warmte

Resultaten uit eerder onderzoek lieten zien dat naast kou ook warmte effect kan hebben op de bloedsuiker. Daarom is in dit project is ook onderzoek gedaan naar het effect van wennen aan warmte.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat kort contact met kou of hitte geen gunstige effecten op de stofwisseling heeft of zelfs ongunstig. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de temperatuur. Langdurige kou of warmte heeft wel gunstige effecten op de bloedsuiker en vetstofwisseling, en lagere bloeddruk. Dat blijkt ook te gelden voor de therapie rillen door kou.

Gebruik resultaten

De onderzoekers weten nu beter welke koudetherapie het best werkt in het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Geleidelijke wisselingen tussen koudere en warmere temperaturen zijn gunstig. Meer onderzoek in de praktijk is nodig om advies te geven hierover.

Dit project wordt door het Diabetes Fonds samen met ZonMw gefinancierd.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2016.00.1867
Status: Afgerond
Onderzoeker: prof. dr. W.D. van Marken Lichtenbelt
Kosten: € 300.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.