Nieuwe behandeling met kou tegen diabetes type 2

Een koude omgeving verbetert de insulinegevoeligheid bij mensen met (een hoog risico op) diabetes type 2. Doel van dit onderzoek is om een koudetherapie te ontwikkelen voor het voorkomen en behandelen van  diabetes type 2.

Blootstelling aan kou is een veelbelovende alternatieve therapie voor het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Kou verhoogt namelijk het energiegebruik en kan de insulinegevoeligheid verhogen. Maar hoe moet die koudetherapie er precies uit zien? Hoe koud moet het zijn en hoe lang moet je in de kou zitten?

Therapie

In deze studie worden verschillende therapieën onderzocht. Deze therapieën verschillen in temperatuur en duur van blootstelling aan die temperatuur. Van heel koud (4°C) voor slechts 20 minuten per dag tot milde kou (19°C) maar dan 3 uur per dag.

Onderzoek naar rillen

Resultaten uit eerder onderzoek lieten zien dat spierspanning of rillen door kou gunstig is voor de bloedsuiker. Daarom wordt in het onderzoek ook gekeken naar het effect van rillen. Als eerste het effect van een uur rillen per dag. Als dit goed werkt zal verder worden onderzocht welke tijdsduur van rillen het beste werkt.

Vervolg

Met de resultaten van dit onderzoek kan er hopelijk een nieuwe behandeling bij of ter voorkoming van diabetes type 2 worden gevonden. Misschien is het wel voldoende om op gezette tijden de verwarming uit te doen.

Dit project wordt door het Diabetes Fonds samen met ZonMw gefinancierd.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2016.00.1867
Status: Lopend
Onderzoeker: prof. dr. W.D. van Marken Lichtenbelt
Kosten: € 300.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.