Ontsteking in vetweefsel verminderen

Bij overgewicht raakt het vetweefsel licht ontstoken. Daardoor kan het lichaam minder goed reageren op insuline, waardoor de bloedsuiker te hoog blijft. Omdat het niet duidelijk is waardoor die ontsteking komt, hebben de onderzoekers gekeken of hierbij cellen van het afweersysteem betrokken zijn. 

Mensen met overgewicht hebben een chronische ontsteking in hun lichaam, vanuit het vetweefsel. Die ontsteking wordt veroorzaakt door een specifiek celtype van het afweersysteem: de CD8 T-cellen. Het is onbekend hoe het afweersysteem bij overgewicht deze CD8 T-cellen aanzet tot een ontstekingsreactie.

Misschien zetten de ‘dirigenten’ van het afweersysteem, de dendritische cellen, de CD8 T-cellen aan tot een ontstekingsreactie. Maar er zijn meerdere type dendritische cellen in het lichaam. In dit onderzoek is gekeken óf, en welk type dendritische cellen een rol spelen in de ontstekingsreactie in het vetweefsel.

Verminderde ontsteking in het vetweefsel

De onderzoekers vonden bij muizen met overgewicht extra CD103+ dendritische cellen in het vetweefsel. Deze cellen kunnen CD8 T-cellen stimuleren via een proces dat ‘cross-presentatie’ heet. Het zou dus best eens kunnen dat deze dendritische cellen ook bij mensen met overgewicht een rol spelen bij de ontstekingsreactie in het vetweefsel. Er moeten nog wel meer onderzoeken bij mensen gebeuren om dit te bevestigen.

Hopelijk kan deze kennis in de toekomst leiden tot een manier om ontstekingen in het vetweefsel te verminderen. Op deze manier kan het lichaam misschien weer beter op insuline reageren. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2014.11.1729
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. M.C. Lebre
Kosten: € 50.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.