Ontsteking verminderen

Wat er precies gebeurt in het lichaam bij diabetes type 2 is deels nog een raadsel. Maar onderzoekers hebben nu in ieder geval weer een puzzelstukje gevonden: ze toonden aan dat een speciaal stofje de ontsteking van de vetcellen vermindert. Ontsteking speelt een rol bij het ontstaan van diabetes type 2. Ook verbeterde de insulinegevoeligheid. Ze zagen dit bij muizen.

GM3 is een type vet dat aan de buitenkant van cellen zit. Het speelt een rol bij insulineongevoeligheid. Mensen met diabetes type 2 hebben er te veel van. De onderzoekers hebben in dit vooronderzoek onderzocht of door vermindering van dit type vet ontsteking kan worden tegengegaan. Dat is belangrijk, want ontsteking draagt bij aan het ontstaan van diabetes type 2.

In dit onderzoek hebben muizen vier weken lang een speciaal dieet gehad. Vervolgens zijn de cellen van verschillende organen onderzocht. Hieruit bleek dat een verlaging van het GM3-vet leidt tot een verbeterde insulinegevoeligheid. De vetcellen ontwikkelen zich normaal en er was een zichtbaar ontstekingsremmend effect.

Vervolgonderzoek

De Amsterdamse onderzoekers zijn de resultaten van dit vooronderzoek nu verder aan het uitzoeken.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2007.11.017
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. M.C. Van Eijk
Kosten: € 45.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.